JEDINA ALTERNATIVA

Plin upola jeftiniji od benzina, instalacije povoljnije za 1000 kn

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 23.05.2011. u 13:00

Nije plin pojeftinio, nego je benzin poskupio, pa je ugradnja plinskih instalacija, čija se cijena danas kreće oko 7000 kuna, ponovno postala privlačna čak i vlasnicima gradskih minija poput Renaulta Clio 1.2

Kaos. Ta riječ najvjernije dočarava stanje na hrvatskom tržištu autoplina. U posljednje tri godine čak četiri smo puta pisali o isplativosti ugradnje plina i redovito izvlačili sasvim suprotne zaključke. U posljednjem, od 13. prosinca 2010., zaključili smo da se ugradnja više ne isplati, jer je Hrvatska s cijenom litre plina od 5,30 kuna, odnosno 0,72 eura, najskuplja u Europi.

Danas je situacija sasvim drugačija. Plin je ponovno postao isplativ! U prvom redu zato što je pojeftinio – litra danas stoji svega 5,01 kunu. Zasluga je to predstavnika Udruge za ukapljeni naftni plin i Hrvatskog autokluba, koji su još krajem prošle godine u iscrpljujućim pregovorima s vodećim ljudima Ministarstva gospodarstva uspjeli iz Pravilnika o formiranju cijene plina izbaciti vozarinu u visini od 208 kuna po toni i smanjiti sekundarne troškove sa 2040 na 1530 kuna po toni. Za ostalo se pobrinulo tržište - benzin je drastično poskupio, na rekordnih 10,02 kuna.

Plin je, dakle, danas upola jeftiniji od benzina! I, što je još važnije, taj će odnos vjerojatno ostati u budućnosti, jer se i u zemljama Europske unije već godinama kreće između 45 (Francuska) i 50 posto (Italija). Drugim riječima, stotinu kilometara u automobilu s pogonom na benzin platit ćemo 80 kuna (potrošnja 8 l/100 km), a s pogonom na plin svega 48 kuna (potrošnja raste na 9,6 l/100 km). Razliku od 32 kune strpat ćemo u džep!

Pod uvjetom da je plinska instalacija već ugrađena u automobil. U suprotnom, morat ćemo izdvojiti dodatan novac za ugradnju. Dobra vijest: istodobno s pojeftinjenjem plina, serviseri su dodatno snizili cijene ugradnje i samih instalacija za 1000 do 1500 kuna. Za automobil s četiri cilindra trenutno se, ovisno o vrsti spremnika i potrebi za ugradnjom dodatnog uređaja za hlađenje dosjeda ventila, kreću između 6500 i 7500 kuna.

U izračunu isplativosti, međutim, valja i dalje računati s troškovima atesta pri prvoj registraciji (jednokratno, 951 kunu), cestarine (svake godine, 550 kuna) i redovnog servisa (svake godine, 300 do 350 kuna).

Komu se, dakle, isplati ugradnja plinske instalacije? Saznajte u novom broju Autokluba!

Izdvajamo