UBOJITA LIMUZINA

POSLOVNJAK SPORTSKIH PLUĆA: Mercedes E63 AMG je najsnažnija E-klasa ikad s pogonom na sve kotače i "drift modom"

Mercedes je objavio slike najsnažnije, AMG verzije E-klase, a službena premijera zakazana je za LA Autoshow koji se održava u drugoj polovici studenog
 Mercedes-Benz

Mercedesova E-klasa jedna je od najpopularnijih limuzina koja ima dugu povijest, a iz Stuttgarta su objavili slike i specifikacije najsnažnije E-klase dosad. Riječ je o novim AMG modelima, koji će se (sada već tradicionalno kod Mercedesa) nuditi u verzijama E63 AMG i E63 AMG S, pri čemu slovo "S" označava nešto jaču varijantu koja je ujedno i najsnažnija i najbrža E-klasa svih vremena.

Foto: Mercedes-Benz

Prednja maska inspirirana je modelom AMG GT-R (od kojeg je čak i jači!), a brojke i performanse su usitinu spektakularne za jednu limuzinu. U Mercedesu su odlučili 5,5-litreni bi-turbo V8 zamijeniti manjim, 4,0-litrenim V8 motorom, ali performanse su se poboljšale. "Osnovni" E63 nudi 571 KS i 750 Nm okretnog momenta, dok "S" inačica broji 612 KS i 850 Nm okretnog momenta, što omogućava ubrzanje do stotke za samo 3,3 sekunde.

Maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h, ali uz doplatu je moguće skinuti blokadu što omogućuje jurnjavu do 300 km/h. Obje inačice dolaze sa 4Matic pogonom na sva četiri kotača. Kako dio kupaca AMG modela vjerojatno preferira stražnji pogon, iz Mercedesa su odlučili riješiti taj problem tako da kupci ne ostanu razočarani. Naime, postoji opcija "drift mode" koja se ustvari aktivira stavljanjem auta u "dynamic" način vožnje, postavljanjem mjenjača na ručni način mijenjanja preko ručica iza upravljača te isključivanjem ESP-a. Tada se sva snaga prenosi isključivo na zadnje kotače što omogućava mnoštvo zabave vozaču...

Uz ovaj način vožnje, tu su i Comfort (koristi samo 4 cilindra u određenim periodima kako bi bio efikasniji), Sport, Sport plus, individual i Race (u "S" inačici). Za vlasnike je napravljena i aplikacija "Track Pace" preko koje će moći analizirati različite parametre svoje vožnje te dijeliti svoje podatke sa ostalim korisnicima.

U prodaji će se ovaj brutalni AMG naći u ožujku iduće godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:11