VOZILI SMO

SEAT TOLEDO Povratak starim korijenima

Novitet nudi mnogo prostora za putnike i prtljagu te privlačan trovolumenski izgled, a očekivana cijena je 100.000 kuna za uvodni model

Toledo je tehnički blizanac Škodina modela Rapid koji je predstavljen prije nekoliko mjeseci

Prvi Toledo svjetlo dana ugledao je 1991. godine i prema riječima ljudi iz Seata upravo je taj model, prema formi klasična trodjelna limuzina, bio uzor za potpuno novi model koji smo imali prilike isprobati u Španjolskoj.

Klasični izgled

Klasičnom skladnom formom miljama je daleko od posljednje generacija jednovolumena s “nazidanim” prtljažnikom koja se pokazala potpunim promašajem. Novi se model dimenzijama smješta između gradske Ibize i broj većeg Exea i leži na potpuno novoj korporativnoj platformi rezerviranoj samo za Toledo i njegovog brata blizanca Škodu Rapid s kojim zajedno silazi s traka u Češkoj Mladoj Boleslavi. Osim privlačnog izgleda limuzine (duljina 448,2 cm), Toledo plijeni i unutarnjim, ponajprije obiteljskim vrijdnostima pa tako zahvaljujući međuosoviskom razmaku od 260,2 cm nudi mnogo prostora u kabini kako sprijeda tako i na stražnjoj klupi uz veliki stupanj fleksibilnosti, dok nesmetan pristup raskošnom prtljažniku obujma 550 litara osiguravaju velika peta vrata koja se visoko odižu.

Udoban i tih

Unutrašnje bi se uređenje za jedan Seat moglo opisati konzervativnim i pomalo strogim, no sve je sjajno sklopljeno u najboljoj maniri korporacije, premda je istini za volju kokpit lišen mekane plastike. U vozačkom smislu novi Toledo pruža udobnost i tih nastup te solidne performanse i skromnu potrošnju u što smo se uvjerili tijekom testnih vožnji. Svi motori u španjolskoj kompaktnoj limuzini posljednja su riječ tehnike s polica Volkswagen koncerna, i to dva benzinca 1.2 TSI s dvije snage 85 i 105 KS koji dolaze sa ručnim mjenjačem te 1.4 TSI sa 122 KS i DSG-om.

Dizelaše zastupa 1,6-litreni TDI sa 90 i 105 KS. Prodaja u Hrvatskoj počinje u ožujku sljedeće godine po cijeni od 100.000 kuna za uvodni model 1.2 TSI Reference koji serijski dolazi s klima uređajem, ABS-om, 6 zračnih jastuka, radio CD-om, putnim računalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:12