135 KM DOSEGA

Smart ED II: Idealni ekološki automobil za gradske prometnice

 Željko Puhovski

Smart je po mnogima najbolji, ali ne i najjeftiniji gradski automobil. Što ako vozilu još pridodate i struju. Onda imate idealno gradsko prijevozno sredstvo. Smart na struju, odnosno ED postoji i čak smo ga i probali na jednodnevnoj vožnji. Razlog takvom mini testu jest to što Hrvatska ima više Ferrarija u voznom parku nego punionica struje.

Samim time bili smo ograničeni preuzeti vozilo u Eurolineu, zastupniku za Hrvatsku, i vratiti ga navečer na isto mjesto kako bi skupio snage za novi dan. Ovo nije prvi električni automobil koji smo vozili, ali svaki put je dojam jedinstven kako nama, tako i prolaznicima. Krećete se bez imalo buke, nešto poput jedrilice kada idete na snagu vjetra.

Solidna ubrzanja

Međutim, na moru nema pješačkih prijelaza, semafora i vi ste uvijek u prednosti čak i pred 200-metarskim tankerom. Sa Smartom je drugačije, vi trebate paziti i na ostale, jer oni još jednostavno ne očekuju takvo bezzvučno prometalo. Mogli bismo ga usporediti s prvim filomom gdje su ljudi bježali pred vlakom. S vremenom će se to promijeniti, ali u Hrvatskoj sigurno ne tako brzo. Teoretski, Smart ED ima doseg od 135 kilometara, u praksi ipak nešto malo manje.

Najveća brzina je okruglo 100 km/h, a do 60 km/h vozilo dolazi za svega 6,5 sekundi. Motor ima inače snagu od 27 konja, u overboostu 40 konja. U gradu su ovi tehnički podaci itekako dovoljni i zapravo ste najbrži. Struja nudi taj okretni moment koji je uvijek impresivan u praksi. Uz to, voženi Smart je ustvari kabriolet izvedba koja mu itekako dobro pristaje. Kabriolet je upravo to uživanje u gradskoj vožnji do 100 km/h, sve što ED verzija i nudi. Morate malo više pripaziti na izbor muzike, jer će zapravo svi oko vas čuti što slušate, pošto je motor bezvučan.

Umjetni zvukovi

Postoje određene države koje žele uvesti umjetne zvukove kako bi se zaštitili pješaci, ali po nama je to nepotrebno. Riječ je o evoluciji na koju se čovječanstvo jednostavno treba priviknuti i sigurno će to prihvatiti, samo je pitanje vremena. Uskoro će se pojaviti i nova verzija električnog Smarta koja će imati snažniji motor od 48 konja (74 konja u overboostu) i koja će razvijati najveću brzinu od 145 km/h, uz ubrzanje do stotke za 11,5 sekundi. Očekivana cijena bit će u Njemačkoj 16.000 eura uz mjesečni najam baterije u iznosu od 60 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:54