EURO NCAP

TEST SIGURNOSTI 14 odlikaša, Dacia podbacila

Obračun u vlastitom dvorištu: Seat Leon ostvario je bolji rezultat od mehaničkog blizanca, VW Golfa

Krovna Europska sigurnosna organizacija Euro NCAP objavila je najnovije rezultate testiranja.

Testu je podvrgnuto 15 automobila, a radi se o modelima Dacia Lodgy, Fiat 500L, Ford Fiesta, Ford Kuga, Hyundai Santa Fe, Mercedes A klasa, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, Seat Leon, Škoda Rapid, Seat Toledo, Subaru Forester, Range Rover, Volvo V60 Plug-In Hybrid i Volkswagen Golf.

Čak 14 automobila zaslužilo je maksimalni broj zvjezdica dok je najveće razočaranje, ne samo ovog testiranja već i cijele godine, Dacia Lodgy. Rumunjski je proizvođač za sigurnost svog monovolumena dobio samo tri zvjezdice čime je opet potaknuo rasprave o štednji na krivim područjima. Ocjene Lodgya debelo su ispod prosjeka, a čelnicima Dacije bi se odluka o uštedi na području sigurnosti mogla vratiti kao bumerang.

Rezultat Lodgya predstavlja i lošu uvertiru za nove generacije modela Logan i Sandero, posebno potonjeg koji je u Južnoj Americi prije nekoliko dana dobio nevjerovatno nisku ocjenu na testu sigurnosti. Zbog navedenih problema, svi jedva čekaju odgovor čelnika rumunjske kompanije koji moraju smiriti javnost, posebno vlastite kupce.

Jedna od zanimljivosti posljednjeg testiranja je 'obračun' unutar Volkswagen grupacije. Naime, kada su automobili napravljeni na istoj platformi, test sigurnosti u pravilu prolazi samo jedan model kao što je to slučaj sa Seat Toledom i Škoda Rapidom. No, Europska sigurnosna organizacija testu je podvrgnula mehaničke blizance Seat Leon i Volkswagen Golf, a rezultat je prilično šokirao čelnike grupacije.

Novi Leon sigurniji je automobil od Golfa i to u svim važnijim kategorijama poput zaštite pješaka i djece te pomoćnim sustavima. Premda se podređena uloga sedme generacije Golfa u odnosu na Leon neće bitnije odraziti na prodajne rezultate, uvertira početku prodaje na europskim tržištima mogla je biti i mnogo ljepša.

Prva 'mina' stigla je iz vlastitog dvorišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:07