VOZILI SMO

CHEVROLET MALIBU Po ukusu europskih kupaca

Najdugovječniji model General Motorsa s dizelskim motorom stiže i na hrvatsko tržište

Prošlogodišnje paralelno, gotovo istodobno predstavljanje na sajmovima u New Yorku i Šangaju bio je tek dodatni naglasak na globalni karakter Chevroleta Malibu, koji u svojoj osmoj generaciji po prvi put kreće i u osvajanje Starog kontinenta.

Europsku promociju Amerikanci su odradili lani u Frankfurtu, a za prve kilometre za upravljačem desetog Chevroletovog noviteta u posljednjih 18 mjeseci nismo morali putovati daleko - bilo je dovoljno skočiti do Opatije. Pod imenom koje se kroz programe General Motorsa provlači još od daleke 1964., ukazala nam se klasična limuzina nastala na platformi Opel Insignije, duga 4,85 metara (2 cm više od Insignije), ujedno i najveći automobil u aktualnoj Chevroletovoj ponudi.

Za prvu vožnju izabrali smo 2,0-litreni dizelski motor koji se proizvodi u njemačkom Kaiserslauternu i razvija 160 konja i 350 Nm okretnog momenta. Premda ne spada u red najsnažnijih dizelaša, djeluje uvjerljivo i vrlo uglađeno, čak i u kombinaciji s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva, koji ne oduševljava logikom rada.

Srećom, postoji mogućnost i ručne izmjene stupnjeva, pomoću pomalo neobično postavljenog prekidača na vrhu ručice mjenjača, što donekle popravlja dojam, ali i ručni mjenjač. Ni potrošnja ne priziva rekorde, ali zauzvrat tvornički deklariranih 5,3 l/100 km s ručnim mjenjačem (6,0 s automatskim) djeluje prilično realno, barem na otvorenim dionicama.

Kao alternativa ponuđen je i benzinski motor 2.4, no ne treba biti vidovit da bi se predvidjelo da će dizelski privući veću pažnju kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, gdje je u prodaju krenuo već ovih dana, početkom rujna. Tome na ruku ide i cijena od 225.600 kuna, koliko treba izdvojiti za verziju sa srednje rangiranim LT paketom opreme, dok benzinsko izdanje polazi od snažnijeg LTZ paketa (nedostaje samo koža) i stoji 248.900 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:23