POBJEDA BRITANCA

VELIKA NAGRADA ŠPANJOLSKE Lewis Hamilton završio prvi s 3,5 sekunde prednosti ispred Vettela

Hamilton je cijelu utrku ganjao Vettela i na kraju ga ulovio
 Reuters

Lewis Hamilton i Sebastian Vettel krenuli su iz prvog startnog reda na utrci za Veliku nagradu Španjolske, a taj se dvojac toliko odvojio od svih ostalih da je do kraja vozio praktički potpuno izdvojenu utrku. Hamilton je na kraju pobijedio s 3,5 sekundi prednosti, a u istom krugu s njima dvojicom utrku je završio samo Daniel Ricciardo s više od minute zaostatka.

Naganjao se vodeći dvojac cijelo vrijeme, u jednom trenutku došlo je i do kontakta, zbog kojeg je Hamilton umalo izletio. "Činilo mi se kao da sam ostao bez staze. Bio sam s vanjske strane, ali to su utrke i ne bih to mijenjao ni za što na svijetu", rekao je Britanac. Vettel je na početku utrke poveo, ali nije izdržao do kraja. Pametna strategija iz Mercedesova boksa i Hamiltonovi neumoljivi napadi naposljetku su dali ploda i britanski vozač je stigao do druge ovosezonske pobjede.

Strategija se sastojala od promjene guma na mekane s kojima je imao prednost u završnici u odnosu na Vettelovu srednju mješavinu. Osim toga, Hamiltonov momčadski kolega Valtteri Bottas uspješno je zadržavao Nijemčev Ferrari dok je ovaj smanjivao prednost.Vettel se jedanput uspio obraniti od Hamiltonova napada s vanjske strane, te ga je skoro izgurao sa staze, ali na početku 44. kruga vrhunskim manevrom ga je konačno prošao i stigao do 55. pobjede u karijeri. Bottas je držao treće mjesto, ali otkazao mu je motor, pa se na podij popeo i Ricciardo, makar s više od minute zaostatka.

Fernando Alonso i na svojoj domaćoj stazi ostao je bez bodova zauzevši tek 12. mjesto, Nakon pet utrka i dalje nema ni boda. U ukupnom poretku vodi Vettel sa 104 boda, ali Hamilton ih sad ima samo šest manje. Sljedeća utrka najspektakularnija je u kalendaru, jurnjava po uskim ulicama Monte Carla, koju je bivši austrijski as Gerhard Berger svojedobno nazvao "perverzijom, kao da se voziš helikopterom po spavaćoj sobi".

Piše: Toni Horvat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:32