STARCIMA CIJENE LETE U NEBO

BIZNIS U KOJEM SE VRTE MILIJUNI: Ovo je 5 najskupljih klasika sa ovogodišnjeg Monterey Car Weeka, Aston Martin DBR1 otišao za 19,2 milijuna eura!

Svi automobili s liste prodani su upravo ovaj vikend na aukcijama u sklopu Monterey Car Week-a
 RM Sotheby's

Monterey Car Week označava razdoblje od tjedan dana u drugoj polovici kolovoza prilikom kojeg se niz automobilskih događanja odvija u Montereyu i okolici. Uz izložbe automobila, posebno su poznate aukcije koje održavaju velike aukcijske kuće poput RM Sotheby's-a, Bonhamsa i Mecuma. Na njima se već tradicionalno mogu naći neki od najrjeđih i najskupljih automobila današnjice. Tako su i ove godine kolekcionari pohitali u Kaliforniju kako bi svoje garaže upotpunili nekim od ultrarijetkih jurilica. Oboren je velik broj rekorda kada su u pitanju plaćeni iznosi, a mi donosimo pregled 5 najskupljih modela prodanih na spomenutim aukcijama:

1. ASTON MARTIN DBR1

Foto: RM Sotheby's

Najskuplji automobil na aukciji (ali i najskuplji automobil prodane ove godine) bio je Aston Martin DBR1 iz 1956. godine koji je na kraju postigao cijenu od 19,2 milijuna eura. Time je ujedno postao i najskuplji britanski automobil ikad. Razloga za ovako visoku cijenu je više. Prije svega, riječ je o prvom od samo 5 proizvedenih primjeraka, a za upravljačem su se kroz godine našle legende poput Carrolla Shelbyja i Stirling Mossa. A upravo je on u ovom primjerku osvojio prvo mjesto na poznatoj utrci izdržljivosti- 1000 kilometara Nürburgringa. Bogatu trkaću povijest ovog modela upotpunjuje i nekoliko nastupa na utrci 24 sata Le Mansa.

2. McLAREN F1

Foto: Bonhams

Na drugom mjestu nalazi se McLaren F1 koji je novog kupca također našao ovaj vikend. Pritom je također oboren jedan rekord- s cijenom od 13,3 milijuna eura ovaj F1 je postao najskuplji McLaren ikad prodan. Riječ je o prvom primjerku koji je dovezen u SAD gdje je tek nekolicina ovih modela uvezena i legalizirana za cestovnu upotrebu. Automobilski entuzijasti sa strahopoštovanjem gledaju na ovu jurilicu u kojoj vozač sjedi u sredini, a koja do stotke juri za tek nešto više od 3 sekunde zahvaljujući BMW-ovom V12 motoru. Možda još impresivnija je maksimalna brzina koja iznosi 392 km/h. Ovaj primjerak je prije prodaje imao samo 1 vlasnika koji ga je redovito servisirao, što je također utjecalo na ovako visoku cijenu.

3. FERRARI 275 GTB/C

Foto: Gooding

Na trećem mjestu našao se Ferrari 275 GTB/C. Riječ je o "Competition" verziji modela 275 GTB koja je proizvedena u tek 12 primjeraka. I ovaj primjerak ima prilično bogatu trkaću povijest: od 1966. do 1970. godine sudjelovao je na utrkama u Italiji, a ostvario je i niz pobjeda. Dosadašnji vlasnik kupio ga je 2004. godine, a tri godine kasnije odlučio je povjeriti kompaniji zaduženoj za obnovu Ferrari modela posao restauracije ovog legendarnog modela. Automobil je lakiran u posebne boje, a nadodani su i brojevi s kojima se u prošlosti utrkivao po zavojitim cestama Italije. Novi vlasnik za njega je keširao 12,35 milijuna eura.

4. PORSCHE 917K

Gooding

Još jedan rekord oboren je prodajom ovog modela za 11,9 milijuna eura. Naime, Porsche 917K tako je postao najskuplji prodani Porsche te drugi najskuplji njemački model. Riječ je o modelu koji je postao posebno popularan nakon filma Le Mans iz 1971. godine u kojem ga je vozio poznati glumac Steve McQueen. U prilog ovako visokoj cijeni ide i činjenica da je automobil prošao kroz proces restauracije. Iako ovaj primjerak nikad nije nastupio na utrci Le Mansa, očito je zbog "filmske povijesti" nadmašio iznose koje su postigli primjerci koji su osvojili tu prestižnu utrku.

5. FERRARI 250 GT SWB Berlinetta

RM Sotheby’s

Peto mjesto pripalo je Ferrariju 250 GT SWB Berlinetta za kojeg je novi vlasnik keširao 7,05 milijuna eura. Riječ je o jednom od 165 proizvedenih primjeraka koji je prošao kroz proces restauracije. Upravo su zbog toga mnogi očekivali kako će ponuđena cijena biti i veća od spomenutih 7,05 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43