STROJ ZA SAMO NEKE

Combat T-98: Tenk za oligarhe

Model T-98 imenom neodoljivo podsjeća na tenk, no unatoč gotovo istovjetnoj zaštiti od svih vrsta vatrenog oružja, svojim putnicima pruža maksimalan komfor i luksuz

Ideja o stvaranju vozila Combat T-98 nastala upravo 1998., s ciljem da ponajbolja vojna tehnologija zaživi u prvenstveno civilnom prijevoznom sredstvu. Visokopozicionirani političari, bogataši, VIP osobe, ali i pojedini predsjednički kandidati oduvijek su tražili najviši stupanj zaštite, a isključivo T-98 to im može i pružiti. Radi se o najboljem i najbržem blindiranom vozilu na svijetu, koje je nastalo pod budnim okom ruskih inženjera, stručnjaka tvrtke Combat Armoring Group, smještene u okolici St. Peterburga. Konkurencija u tom segmentu vozila prilično je jaka, stoga je trebalo ponuditi nešto više – između ostalog, i najveću brzinu od 180 km/h, koja na prvi pogled ne djeluje impresivno, ali valja imati na umu kako ovo čudo teži nešto više od pet tona!

Proizvođač s bogatim iskustvom, za svoje vozilo nudi stupnjeve zaštite od najnižeg B2 do ekstremnog B7, odnosno može zaštititi putnike od kamenovanja i Molotovljevih koktela, ali i projektila promjera 12,7 mm. Također, prilikom naleta na minu, izuzetno robusno podvozje s neprobojnim pločama neće ozbiljnije ugroziti sigurnost putnika. Osnovni model T-98 nosi oznaku VIP, a temelji se na GM-ovim komponentama, uključujući i motore: 8,1-litarski Vortec motor osnovne snage 340 KS (odnosno 400 i 550 KS uz dodatnu doplatu) ili Duramax dizelaša sa 365 KS. U sva tri slučaja šeststupanjski automatski mjenjač prenosi snagu na sva četiri kotača s neprobojnim gumama, pa niti zahtjevni tereni ne predstavljaju nikakvu prepreku. Tu je i sva sila dodatne opreme koja se može naći u superluksuznim automobilima, a popis se može dodatno proširiti vlastitim željama i prohtjevima, tako da je za one sklone uzvraćanju vatre dostupan i 23 milimetarski top koji se montira na krovu vozila.

Za razliku od većine sličnih vozila, Combat je izrađen posebnom tehnologijom tzv. metalno-keramičkog sendviča, koja nudi najvišu razinu zaštite i ne ugrađuje se niti u jedan drugi blindirani automobil, čak niti razvikani Hummer. Neprobojna stakla debljine su 50 mm, stoga putnici mogu teroristima bez straha pokazati srednji prst i odjuriti u sigurnost. Prije toga, treba se upisati na listu narudžbi i platiti 138.000 američkih dolara za bazni model, odnosno doplatiti još 100.000 ukoliko je prisutna fobija od tenkova, jer tada Combat T-98 postaje vrlo tvrd orah za M-84 i slične.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:20