SERGIO PEREZ

Najbogatiji čovjek svijeta plaća 10 milijuna eura samo da bi Meksikanac mogao voziti!

Kada mladi Meksikanac s neuglednim Sauberom, bolidom koji je posljednji puta bio na postolju još prije 19 godina (ne računajući razdoblje suradnje s BMW-om kada se momčad i zvala BMW), osvoji drugo mjesto na utrci Formule 1 onda je to ravno senzaciji. Priča bi bila još i veća da Sergio Perez nije pogriješio šest krugova prije cilja jer bi pretekao i vodećeg Fernanda Alonsa u Ferrariju, što bi izazvalo mega-senzaciju.

- Kada sam izletio, zazivao sam Boga da me vrati natrag na stazu - govorio je kasnije 21-godišnjak iz Guadalajare.

Doduše, uspio je Perez i drugim mjestom šokirati F1 društvo i cijeli svijet - čak mu je i predsjednik Meksika Felipe Calderon poslao čestitku preko Twittera - ali uspio je time i sa sebe barem djelomično okloniti etiketu “plaćenog vozača”. Jer on je jedan od sve brojnije skupine vozača u elitnom oktanskom sportu koji su svoju priliku za voziti među najboljima na svijetu dobili zahvaljujući sponzorima i vrećama novca. Doduše, Meksikanac je prošao Ferrarijevu akademiju za mlade vozače, bio prvak britanskog prvenstva Formule 3, doprvak GP2 serije, što znači da ima vozački pedigre, ali svejedno je njegova kratkotrajna F1 karijera gledana kroz prizmu sponzorstva.

Najbogatiji čovjek na svijetu Carlos Slim (procijenjena imovina 69 milijardi USD), odnosno njegova kompanija Telmex, financijski su gurali vozačke ambicije Pereza posljednjih godina, što je neizbježno protumačeno kao jedini razlog zašto je dobio mjesto u Sauberu. Jer momčad koja dobiva mrvice od financijskog kolača Bernieja Ecclestonea pokraj Ferrarija, McLarena, Mercedesa i Red Bulla ne može si priuštiti odbijanje 10 milijuna eura. Toliko, naime, Perezov sponzor isporučuje Sauberu da bi njihov pulen mogao voziti u njihovom bolidu. Međutim, to nije jedini razlog jer Perez zna voziti i čeka ga svijetla budućnost, dapače, već se neko vrijeme spominje kao budući vozač Ferrarija...

- To su za sada samo glasine, potpuno sam posvećen svom poslu u Sauberu - čvrsto se na zemlji drži Perez.

- Ferrari ga je uzeo u svoju akademiju jer je u njemu prepoznao talent. Mislim da je samo pitanje vremena kada će Sergio ostvariti svoju prvu pobjedu - pohvalio je Meksikanca Fernando Alonso.

Sauber je tako dobio “i ovce i novce”, uz novce i vrlo pristojnog vozača, dok je momčad Williamsa, s druge strane, za sada dobila puno manje vozačkog doprinosa od Pastora Maldonada, ali zato puno više novca na računu. Venezuelanac ima potporu nacionalne naftne kompanije PDVSA, koja je praktički pod državnom kontrolom, odnosno kontroverznog predsjednika Huga Chaveza. On, pak, ne štedi kako bi sunarodnjaka održao u izabranom društvu, 34 milijuna eura godišnje ne vrijedi ni Fernando Alonso, po mnogima trenutačno najbolji vozač današnjice.

Slavni Williams je zimus i svoje drugo vozačko mjesto stavio na aukciju. Veteran Rubens Barrichello potjeran je iz Formule 1 nakon 19 godina jer jedan drugi Brazilac slavnog prezimena, Bruno Senna, ima puno jače zaleđe. Nećak pokojnog Ayrtona u svom je sponzorskom poolu okupio nekoliko sponzora, a najjači je naftna kompanija EBX. U vlasništvu je najbogatijeg Brazilca Eikea Batiste, koji je sa 30 milijardi USD na računu 7. čovjek Forbesove liste najbogatijih ljudi svijeta.

Vitalij Petrov se “uhljebio” u Caterhamu zahvaljujući ruskim rubljima jednog od tamošnjih oligarha Leonida Mihelsona, koji je sa 12 milijardi dolara procijenjene imovine 72. na Forbesovoj listi. Narain Karthikeyan je s indijskog tržišta iscrpio 8 milijuna eura potpore, ali dovoljno samo da sjedi u najgoroj momčadi u F1.

U obranu svog vozačkog umijeća Vitalij Petrov će reći i da je Alonso također “plaćeni vozač”.

- Svi znaju da on dobiva plaću od novca koji Ferrariju daje njegov sponzor banka Santander. Dakle, on je u istom statusu kao i ja - tvrdi Rus.

Zaboravio je samo na “sitnu” razliku, onu da bi Alonso dobio mjesto u Ferrariju i da nema ni jednog sponzora iza sebe, dok Petrov ne bi primirisao ni Caterhamu da nema bogatog sponzora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:54