REKORDNA CIJENA

NIKAD SKUPLJI: ASTON MARTIN DBR1 s cijenom od 19,2 milijuna eura najskuplji britanski automobil svih vremena!

Ovaj model ima bogatu trkaću povijest, a za upravljačem su se kroz godine našle legende poput Carrolla Shelbyja, Jacka Fairmana i Stirling Mossa...
 RM Sotheby's

Ovogodišnji Monterey Car Week opet je okupio najbogatije ljude svijeta koji su došli upotpuniti i obogatiti svoje kolekcije automobila. Na aukcijama se našlo stotine automobila, a oboreni su i mnogi rekordi. I dok je već tradicionalno Ferrari taj koji obara sve rekorde, ovaj put je najskuplji automobil na aukciji bio Aston Martin. Riječ je o modelu DBR1 iz 1956. godine koji je na kraju postigao cijenu od 19,2 milijuna eura. Time je ujedno postao i najskuplji britanski automobil ikad.

Foto: RM Sotheby's

Razloga za ovako visoku cijenu je više. Prije svega, riječ je o prvom od samo 5 proizvedenih primjeraka, a mnogi smatraju da je riječ o najvažnijem Aston Martinu ikad proizvedenom Osim toga, ovaj model ima bogatu trkaću povijest, a za upravljačem su se kroz godine našle legende poput Carrolla Shelbyja, Jacka Fairmana i Stirling Mossa. A upravo je on u ovom primjerku osvojio prvo mjesto na poznatoj utrci izdržljivosti- 1000 kilometara Nürburgringa. Bogatu trkaću povijest ovog modela upotpunjuje i nekoliko nastupa na utrci 24 sata Le Mansa. Prvotna cilj ovog modela bilo je upravo osvajanje te popularne utrke. U tome su umalo i uspjeli na prvom nastupu 1956. godine, međutim otkazivanje motora dva sata prije kraja rezultiralo je odustajanjem. Osim tog nastupa, automobil se pojavio na startu Le Mansa još dva puta, 1957. i 1958. godine. Nakon utrkivanja, model je 1962. godine uz neke preinake postao legalan za cestovnu upotrebu. Dosadašnji rekord za britanske automobile držao je Jaguar D-Type koji je prošle godine prodan za 18,55 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:37