FORMULA 1

Poruka iz Bahreina: Ne vozite po našoj krvi; Ecclestone: Momčadi imaju završnu riječ!

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2012. u 17:17

Još je uvijek prilično dvojbeno hoće li se 22. travnja održati Velika nagrada Bahreina u Formuli 1. Kao i ranije, i dalje su problem prevrati i nestabilna situacija u toj državi, što ugrožava sigurnost natjecanja.

Tijekom ovog tjedna je prvi čovjek u svijetu Formule 1, Bernie Ecclestone, izjavio da ne može natjerati sve momčadi da putuju u Bahrein, ako se donese odluka o održavanju utrke, te da će, bude li utrke, biti propisno kažnjene momčadi koje se usprotive takvoj odluci.

No, izgleda da niti žitelji Bahreina nisu previše oduševljeni idejom o održavanju utrke u ovim teškim vremenima za njih. Na jednom zidu glavnog i najvećeg grada Maname tako je osvanuo veliki grafit kojem je poruka "Ne vozite po našoj krvi". Logo Formule 1 (F1) je naslikan u obliku puške (F) i prolivene krvi (1).

Ecclestone: Momčadi imaju završnu riječ o Bahrein

Šef natjecanja Formule 1 Bernie Ecclestone (81) izjavio je kako će konačnu odluku o odlasku u Bahrein, gdje bi se u nedjelju 22. travnja trebala voziti četvrta ovosezonska utrka Svjetskog prvenstva, donijeti same momčadi...

Naime, u Bahreinu su u tijeku sukobi između prosvjednika i policije zbog kršenja ljudskih prava. Gotovo svakodnevno se u Bahreinu održavaju prosvjedi protiv vladajuće obitelji i aktivisti traže otkazivanje utrke Formule 1, ali zasad niti vladajuća Međunarodna automobilistička federacija (FIA), niti komercijalni vlasnik prava na Formulu 1, niti organizatori nisu istu i otkazali.

- Nemamo načina na natjeramo ljude da odu ondje. Ne možemo nikome reći "morate ići" iako bi zapravo prekršili ugovor da ne odu ondje. Ali to ne pomaže - rekao je Ecclestone.

- Komercijalno gledano, moraju ići, ali na njima je odluka. Imamo ugovor s FIA-om da je Bahrein postaja Svjetskog F1 prvenstva i imamo ugovor s promotorima, ali želim razjasniti da sve to nema nikakve veze s financijama – dodao je Ecclestone.

Prošle je godine VN Bahreina prvo odgođena, a potom i otkazana upravo zbog političkih nemira.

Izdvajamo