STOLJEĆE TERETNJAKA

PRIJE 100 GODINA PREDSTAVLJEN JE Ford Model TT koji je utro put modernim furgonima i pick-upovima

Prije točno 100 godina Ford je proizveo prvi Model TT, višenamjensku teretnu izvedbu popularnog Forda T s dva sjedala i teretnim prostorom
 Ford

Čak i oni koji nisu zagriženi automobilisti znaju za Fordov Model T i što on predstavlja za cjelokupnu autoindustriju s obzirom na to da je riječ o prvom masovnom automobilu koji se praizvodio serijski na pokretnoj traci kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i kako bi se povećala dostupnost širem krugu potencijalnih vozača. No o Fordu Modelu TT također se ima što za kazati jer je riječ o prvom teretnom vozilu na osnovi Forda T koji je utro put današnjim pick-upovima i furgonima sve do najnovijeg Transita.

Ford

Na današnji dan prije točno jednog stoljeća započela je uspješna priča s puštanjem u proizvodnju Forda TT prvog namjenskog teretnog modela od jedne tone koji je od modela T bio duži i čvršći i s kabinom za dvoje dok se na šasijom straga moglo raspolagati prema potrebi: za prijevoz otvorenog tereta, zatvoreni furgonski model, za vatrogasce, ambulantna kola... Pritom su se mogli naručiti i stražnji kotači s gumama sa zračnicama za više komfora.

Ford

Danas pak Ford ima najprodavaniju gamu teretnih vozila u Europi s modelima Transit, Transit Custom, Transit Connect, Transit Courier te pick-up Ranger. "Upravo je nevjerojatno kako je danas nakon 100 godina naš teretni program miljama daleko od Modela TT, a u biti novi modeli obavljaju fundamentalno isti posao kao i predak" - izjavio je Hans Schep šef odjela za komercijalni program forda Europa prilikom obilježavanja obljetnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:52