FOTO, VIDEO

ŽARI I PALI U SEDAMDESETIMA Evo kako legendarni trkač Jean Ragnotti i danas izvodi okret 360 u Renaultu 5 Maxi Turbo!

Nakon što je završio vozačku karijeru, odlučio je ostati raditi u Renaultu i gledateljima priređivati ovakve spektakle . Ragnotti je tako pokazao na nedavno održanom događanju pod nazivom "Renault Classics", gdje je u njemu dobro poznatom modelu R5 Maxi Turbo izveo svoju specijalnost- okret za 360 stupnjeva pri brzini od 160 km/h. Pogledajte video!
 Renault Sport

Jedan od najpopularnijih francuskih vozača, Jean Ragnotti ovaj je tjedan proslavio svoj 72. rođendan. Ragnotti je imao jednu od najdužih karijera u povijesti motosporta. Kako sam kaže, već je 1967. godine počeo s amaterskim utrkivanjem za upravljačem Renaulta R8 Gordoni, a prije toga vozio je kamion, također marke Renault. Kratko razdoblje početkom 70-ih utrkivao se za upravljačem Opel Kadetta i Commodoream. Ipak, nakon toga opet se okreće Renaultu. Svoj prvi ugovor s francuskim proizvođačem potpisuje 1975.godine te im ostaje vjeran do kraja trkaće karijere.

Foto: arhiva Renault Sport

Tako je za upravljačem različitih Renault modela sudjelovao na utrkama relija, super-turismo natjecanja kao i na utrkama 24 sata Le Mansa. U svjetskom reli prvenstvu ostvario je tri pobjede: prvu u Monte Carlu 1981. godine s Renaultom R5 Turbo, a druge dvije 1982. i 1985. godine na Korzici. Na najpopularnijoj utrci izdržljivosti- 24 sata Le Mansa nastupio je čak 7 puta.

Krajem 1966. godine odlučuje završiti svoju trkaću karijeru. Ipak, želja za vožnjom bila je jača, pa se nije povukao u mirovinu, već je nastavio raditi u Renaultu, gdje i dan danas odrađuje vožnje za nekim od legendarnih automobila ovog brenda. Ragnotti napominje kako ga pritom motiviraju zabava i uživanje za volanom, zadovoljstvo publike, ali i samog poslodavca, čelnih ljudi iz Renaulta. Kao i mnogi vozači Renaulta, svojedobno je Renault njemu u čast proizveo posebnu verziju Clija. Službenog naziva Renault Clio Ragnotti, ovaj model proizveden je u 3000 primjeraka.

Renault Sport

A da i dalje "žari i pali" stazom Ragnotti je pokazao na nedavno održanom događanju pod nazivom "Renault Classics", gdje je u njemu dobro poznatom modelu R5 Maxi Turbo izveo svoju specijalnost- okret za 360 stupnjeva pri brzini od 160 km/h. Pogledajte kako to izgleda i poslušajte pritom kako Ragnotti objašnjava kako mu to uspijeva, ali naravno- ne pokušavajte to odraditi u svom automobilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:29