VOZILI SMO

MERCEDES A KLASA Nova trokraka zvijezda

Mercedesovi kirurzi napravili su transformaciju kockastog monovolumena privlačnog starijim vozačima u atraktivan hatchback kojeg će obožavati mladi vozači.

Mercedes Benz se u velikom stilu vratio u kompaktnu klasu. Potpuno nova A klasa koju je grijeh stavljati u istu rečenicu s prethodnom generacijom, uistinu izgleda fenomenalno. Možda je takav dojam pretjeran pogledom na prethodnika ili tek blago izmjenjeni Audi A3, no nema sumnje kako dizajneri iz Stuttgarta zaslužuju barem simbolično povećanje plaće.

Prvi susret uživo s novim premium predstavnikom kompaktne klase otkrio je da ciljana skupina kupaca od sada postaje mlađa klijentela kojoj vizualna rješenja predstavljaju važan razlog za kupnju. Transformacija iz kockastog monovolumena u atraktivan hatcback očito je uspjela, a velika pomoć bila je ekipa iz AMG odjela koja je od početka sudjelovala u projektu razvoja automobila sa sportskim predznakom.

Velike promjene vidljive su i u interijeru gdje dominiraju kvalitetni materijali, udobna sportska sjedala te ergonomija na zavidnom nivou. Nove tehnologije posebno će cijeniti ljubitelji smartphone uređaja koji su potpuno integrirani s automobilom. Naime, u pretincu ispred suvozačkih nogu smješten je punjač za smartphone koji omogućuje upravljanje njegovim funkcijama na središnjem ekranu osjetljivom na dodir.

Dolazak nove A klase predviđen je u Rujnu, a cijena osnovnog benzinskog modela A180 je 25.187 eura.

Sigurniji od prethodnika

Nova trokraka zvijezda dugačka je 4.29 metara, niža je 160 mm, ima novu stražnju osovinu, a sportski nastrojenim vozačima svidjeti će se i spuštanje vozačkog sjedala za 18 cm. A klasa je opremljena brojnim tehnološkim sustavima koji olakšavaju boravak za upravljačem. U serijskoj varijanti kupac dobiva sustav ‘Collision Prevention Assist’ koji uz zvučni i vizualni signal pomaže vozaču čim se približi vozilu ispred, tako da u potpunosti zaustavlja vaš automobil. Dovoljno je samo dotaknuti kočnicu i sustav odmah reagira. U ponudi je i ‘Distronic Plus’ sustav koji bez pritiska kočnice sam zaustavlja vozilo, no za takav luksuz morati ćete izdvojiti dodatnih 2000 eura.

Motori od 115 do 211 KS

Nova generacija benzinskih motora nudi obujam od 1.6 i 2 litre, a razvija snagu od 115 KS (A180), 156 KS (A200) te 211 KS (A250). Dizelske opcije su A180 CDI sa 109 KS, A200 CDI sa 136 KS, dok je perjanica ponude model A220 sa 170 KS. Svi navedeni motori serijski dolaze sa Start&Stop sustavom, a na raspolaganju kupcima su ručni mjenjač sa šest brzina i automatik s dvostrukom spojkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:05