NOVE ODREDBE

Prekršiteljima 0,5 promila alkohola, lijekovi postaju droga, blendanje 2000 kn, mladima više snage...

Novim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama se najviše mogu veseliti vozači skutera do 50 ccm, koji više neće morati ugrađivati blokadu brzine, dok mladi vozači dobivaju više snage...

Zakon o sigurnosti prometa na cestama do kraja 2010. trebao bi pretrpjeti izmjene i dopune, kojima će se najviše razveseliti vozači skutera od 50 ccm, ljubitelji četverocikala te umjereni konzumenti alkohola.

Prvima će se ukinuti ograničenje brzine od 50 km/h, drugima dopustiti vožnja i s vozačkom B kategorije, a treće amnestirati od gonjenja za pijanstvo u slučaju počinjenja kakvog prometnog prekršaj dok imaju do 0,5 promila alkohola u krvi. Doduše, spomenuti se još ne trebaju početi veseliti, jer je riječ o prijedlogu Vlade koji još treba proći saborsku proceduru, no sva je prilika da će prijedlozi Ministarstva unutarnjih poslova biti usvojeni.

Uglavnom, s pravom. No, ima i prijedloga izmjena koji su u najmanju ruku diskutabilni - poput blicanja dugim svjetlima vozaču ispred sebe, jer je na domaćim cestama i dalje prisutna velika doza vozačke nekulture, pa tako nemali broj vozača voli zaposjesti lijevu traku, premda vozi brzinom koja ne odgovara normalnom tijeku prometa.

Kako takvom vozaču dati do znanja da se skloni u desnu traku i oslobodi prolaz bržim sudionicima? Blicanjem očito ne, jer postoji opasnost kazne od čak 2000 kn, što je usporedivo s teškim prekršajima, poput vožnje u naseljenom mjestu većom od 30 do 50 km/h od dopuštene ili recimo vožnjom s koncentracijom alkohola u krvi do jednog promila...

Saznajte koju su nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na sestama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:24