Bahami

Karipski raj u kojem se za 40 dolara taksijem stiže do hotela gdje noćenje stoji 10.000 dolara

U karipskom raju, čiji glavni grad izgleda kao ekskluzivni šoping centar, otkrili smo neke od najljepših svjetskih plaža, ali i najskuplju hotelsku sobu na svijetu, apartman u kojem rado odsjedaju Michael Jordan, Celine Dion, Oprah i Bill Gates, no i činjenicu da je tamo čak i McDonald’s nešto skuplji nego u nedalekom Miamiju
 Getty Images

Smještena južno od Floride i sastavljena od više od 700 otoka, karipska država Bahami već desetljećima živi gotovo isključivo od turizma. Štoviše, čak 60 posto svih prihoda ubiru baš od svojih gostiju, pa nije nimalo čudno da vas carinik na aerodromu Lynden Pindling na otoku New Providence dočekuje sa širokim osmjehom i odmah zahvaljuje što ste za svoje odredište izabrali upravo Bahame. I odmah vam u ruke daje anketni list u koji tijekom svog boravka možete upisati sve pluseve i minuse koje uočite te ga carinicima vratiti pri izlasku iz zemlje. Tu anketu, dakako, provodi i financira država, da bi u budućnosti još više poboljšala turističku uslugu, pa i prihode od nje...

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU KLIKOM NA SLIKU

Po izlasku iz aerodroma dočekala nas je ugodno prosinačka topla noć, a taksist nas je za vožnju do hotela tražio 40 američkih dolara. Kako se svugdje može plaćati u toj valuti, nitko od turista ih ne mijenja u lokalne bahamske dolare, obzirom da su isti izvan Bahama posve bezvrijedni. Inače, cijenu većine najučestalijih taksi vožnji možete vidjeti već na pločama istaknutim na aerodromu, pa nema iznenađenja. No zato već u taksiju otkrivamo dio neobičnog naslijeđa koje je iza sebe ostavila britanska kolonijalna vlast. Vozi se lijevom stranom, premda ovdje velika većina auta ima volan na lijevoj, nebritanskoj strani, jer su uvezeni iz Sjedinjenih Država.

Getty Images

Nakon dvadesetminutne vožnje stižemo na susjedni Paradise Island, otok površine 2,8 četvornih kilometara, koji je sa dva mosta povezan s glavnim gradom otoka i cijele države, Nassauom. Jedan od njih služi za ulazak, i na njemu se plaća mostarina, a drugi za izlazak. Ubrzo stižemo do našeg hotela, cijenom smještenog u takozvanu budget, najjeftiniju kategoriju, no pojam jeftino na Bahamima nikad ne treba shvaćati predoslovno. Naime, soba s doručkom u njemu stoji nekih šestotinjak kuna, i to u prosincu, koji se tamo tretira kao sam kraj predsezone. No, velika prednost našeg Comfort Suitesa je što u cijeni nudi i besplatan ulaz u Atlantis, najveći i najskuplji resort na otoku.

A u sklopu tog Atlantisa je i službeno najskuplja hotelska soba na svijetu - apartman Bridge, smješten u mostu koji u visini 23. kata spaja dva tornja najluksuznijeg hotela u resortu. U tom apartmanu noćenje stoji 25.000 dolara, a nije ga moguće unajmiti za manje od četiri noći. Dakle, treba vam najmanje sto tisućica da uđete u apartman u kojem su rado odsjedali i pokojni Michael Jackson, britanska kraljica, Oprah, Michael Jordan, Celine Dion, Bill Gates…

U tom je resortu i najveći akvarij na svijetu, s mogućnošću plivanja ili šetnje kroz bazene s morskim psima, ražama i dupinima, tu su i prekrasne plaže i bazeni, ogromni šoping centar, kino, bogati zabavni i noćni život, kazino... Hvale se da gost tamo nema ama baš nikakav razlog da za vrijeme cijelog svog odmora ijednom osjeti potrebu da izađe izvan njega… Tamo je na gostu jedino da troši što više novca, na što će ga ljubazni domaćini, s osmijehom od uha do uha, stalno poticati. Osim onih luksuznih, ima i restorana s nižim, prihvatljivim cijenama, no i to ne treba shvatiti doslovno, jer već i običan tanjur špageta u jednom takvom, doduše simpatičnom talijanskom restoranu, stoji 40 dolara.

Tu su, dakako, pri ruci i najprepoznatljivija imena američkih lanaca brze prehrane ili kafeterija, da se ugodi Amerikancima, koji do tamo iz Miamija dolete za svega pola sata. Iz Paradise Islanda se, pak, u grad Nassau može na tri načina. Pješice, za približno 45 minuta, što gotovo nitko ne radi, taksijem za desetak dolara u jednom smjeru ili turističkim trajektom za koji povratna karta stoji osam dolara. Morski put se čini kao najbolja opcija otkrivanja Nassaua, što zbog cijene, što zbog boravka na normalnim temperaturama, jer je klima u taksijima najsličnija sibirskoj.

Getty Images

Brodići polaze prema grad čim se u potpunosti napune, a dok čekamo na polazak razgledavamo Potters Cay, lokalnu riblju tržnicu, gdje se za desetak dolara može pojesti ukusan riblji svježi obrok. Sama vožnja morem traje desetak minuta, a svaki brodić ima i svojevrsnog animatora, koji turistima pjeva ili objašnjava gdje su snimani pojedini kadrovi čak četiri filma o tajnom agentu Jamesu Bondu, gdje su smještene vile poznatih holivudskih glumaca i slične celebrity zanimljivosti. Na kraju vožnje zatražit će pljesak i dolar za uloženi trud. Većina turista dat će mu taj dolar kako bi se osjećali dobro jer su pomogli siromašnijem sloju društvu, i onda u miru krenuti u orgijanje po trgovinama. U čemu se pridružuju i pravo more turista pristiglih iz drugih resorta i s golemih kruzera, kojih na dokovima nedaleko grada istodobno može pristati čak sedam.

Nassau je simpatičan gradić, karipski opušten, u kojem se gotovo sve odvija u jednom ulici. Bay Street je za Nassau ono što je za Rim Via Condotti ili za Pariz Avenue Montaigne. Kako su Bahami još uvijek tax free zona, tako američki šopingholičari tamo ostavljaju na tisuće dolara. I do 15 posto niže cijene znače gužvu u ekskluzivnim dućanima poput Tag Heuera, Fendija, Rolexa, Guccija... Upravo se u toj ulici ocrtava cijela filozofija Nassaua - bivše gusarsko utočište pretvorilo se u ništa drugo do luksuzni šoping centar… Od svog tog bogatstva odudaraju tek auti lokalnih vozača. Većinom je riječ o američkim, korejskim i japanskim krntijama starim i po dvadeset godina. Iz nekog razloga Bahamci imaju poseban fetiš na Lincolnov model Town Car iz sredine devedesetih. Luksuzni konkurent Cadillacu, koji je u filmovima prikazivan kao auto uspješnih biznismena, očigledno je drugu mladost pronašao baš na ulicama Nassaua, prijestolnice Bahama.

Fascinira još jedna stvar - na gotovo svim autima gume su toliko istrošene da izgledaju poput trkaćih slickova. No, tamošnji vozači se na takve stvari uopće ne obaziru. Na naše pokazivanje ćelavih guma, samo će odmahnuti rukom i reći da na temperaturama iznad 25 stupnjeva i vrlo malo kiše bolje gume nikome ni ne trebaju.

Getty Images

Za razliku od mršavog voznog parka na cesti, na moru je druga situacija. U marinama su vezani luksuzni brodovi kakvih se ne bi posramio ni Monte Carlo, koji dodatno potvrđuju da je ovo otočje ipak prvenstveno vrlo ekskluzivna i skupa destinacija. I to je, zapravo, jedini minus koji netko tko ne spada u svjetski jet set nakon posjeta Bahamima može upisati na anketni listić s početka ovog teksta…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:16