RABLJENI

Renault Scenic 1.9 DCI: Udoban i trajan izvorni kompaktni monovolumen

Udobni kompaktni monovolumen ima kvalitetan dizelski motor i solidnu izvedbu, ali zahtijeva redovito održavanje

Druga generacija francuskog kompaktnog monovolumena proizvodila se od 2003. do 2009. Premda su mu mnogi zamjerali višak plastike, pokazao se solidnim i pouzdanim, a najuvjerljivija je verzija upravo ona s turbodizelašem 1.9 dCi snage 130 KS.

Kvalitetna je cjelokupna izvedba, ali je važno da automobil nije udaren, da kilometraža nije prepravljana i da je dobro održavan. Zbog dobrih voznih svojstava, uvjerljivog komfora i niske potrošnje, mali je rizik da će ovakav auto netko prodati dok je u dobrom stanju.

Prije kupnje na pregled

Zbog toga je vaćno da motor ne gubi ulje, da pali iz prve, na leru radi mirno i kod dodavanja gasa ne dimi. Prije kupnje svakako ga odvedite kod specijalista za dizelaše, na mjerenje kompresije. Komande su dobro razrađene i precizne.

Pri kočenju nema nikakvih vibracija i nepravilnosti, a prelaskom preko neravnina prednji ovjes još nema zazora ni lupanja koji bi se osjetili na upravljaču. Prešao je samo 62.000 km i dobro je održavan, pa ne čudi dobro stanje. No, kod starijih godišta obvezno pogledajte kuglaste zglobove, gumene oslonce i prednje diskove, jer su skloni stvaranju zazora, odnosno brazdanju.

Provjerite kilometre

Stanje se može procijeniti i po unutrašnjosti, posebice po mekanim sjedalima, sklonim deformiranju. Podvozje je robusno i izdržljivo, ali zbog snažnog servouređaja kočnica vozači koji često koče mogu izbrazdati diskove. Trajnost ramena i kuglastih zglobova jamči robusna izvedba i mekan ovjes te je loš znak ako uočite zazor u tim sklopovima. Dakle, temeljito pregledajte sve, uključujući podvozje.

Ako je sve prethodno u redu, dakle ako je u dobrom stanju te se uvjerite da kilometraža nije vraćena, kupnja rabljenog Scenica 1.9 dCi je isplativa. Pogotovo zato što je cijena 10 do 20 posto niža nego kod njemačkih modela, a znatno je niži rizik krađe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:25