SERVIS

GPS lokator - Nanišanite točnu poziciju vozila i doskočite lopovu, ali i pauku

Keetec GPS Sniper je uređaj koji je dizajniran da jednostavno locira trenutnu poziciju auta koristeći GPS koordinate, pri čemu korisniku šalje poruku s linkom na kartu te ga upozorava na pokušaj otuđenja ili odvlačenja
 Ivan Lacković

Želite li u svakom trenutku znati da vam je automobil tamo gdje ste ga i ostavili, ne morate ga bez prestanka držati na oku. Keetec GPS Sniper je uređaj koji je dizajniran da jednostavno locira trenutnu poziciju automobila koristeći GPS koordinate i korisniku pošalje SMS poruku s linkom na kartu. Pritom se, dakako, podrazumijeva i da korisnik ima pametni telefon s pristupom internetu.

Ivan Lacković

Zahvaljujući tome može na Google mapi vidjeti točnu lokacija na kojoj se u nekom trenutku nalazi ciljano vozilo, što u praksi znači da korisnik zna gdje mu se nalazi automobil ili motocikl u slučaju eventualne krađe, ali i svakog drugog pomaka vozila ili aktiviranja alarma. Uređaj je, naime, opremljen i detektorom pokreta i nagiba, pa i na taj način štiti vozilo, odnosno registrira svaki pokušaj odvlačenja vozila, bez obzira radi li se o krađi ili, primjerice, započetom premještanju vozila paukom. Ako netko, dakle, nagne ili pokuša pomaknuti automobil bez kontakta, uređaj će njegovom vlasniku poslati poruku o tome.

Prema riječima Igora Gajskog iz zagrebačke tvrtke Elektromedia, GPS lokator treba razlikovati od sustava GSP praćenja jer tu nema stalnog monitoringa, već se pozicija određenog automobila dobiva na zahtjev.

Ivan Lacković

Dakako, u bilo kojem trenutku. Sustav funkcionira vrlo jednostavno: na mobilni telefon vlasnika vozila treba skinuti aplikaciju Keetec GPS Sniper (sa Google Playa ili App Storea, jer podrška postoji i za Android i iOS), koja je lokalizirana i na hrvatski jezik, a u automobil ugraditi nevelik uređaj s pripadajućom antenom.
Sam uređaj stoji 990 kuna, a ugradnja je relativno jednostavna. U Elektromediji je naplaćuju od 100 kuna naviše, ovisno o tome odluči li se korisnik prilikom instalacije i na povezivanje s nekim drugim uređajima, primjerice tvorničkim ili naknadno ugrađenim alarmom, što je također moguće. U tom slučaju usklađivanje njihova rada može oduzeti nešto više vremena, što se u konačnici može odraziti i na cijenu same ugradnje.

Ivan Lacković

U Elektromediji tvrde da GPS lokator ima puno prednosti pred spomenutim klasičnim sustavima GPS praćenja, koji su prvenstveno namijenjeni poslovnim korisnicima i svode se na uslugu koja se naplaćuje mjesečno i to po nekih stotinjak kuna. GPS lokator, pak, zanimljiv je i bilo kojem privatnom korisniku-vlasniku osobnog auta. Pritom treba imati na je sustavu za rad nužna vlastita SIM kartica putem koje će se moći upariti s pametnim telefonom vlasnika (moguće ga je istodobno povezati s do tri autorizirana telefonska broja) i tako razmjenjivati poruke.

Ivan Lacković

Ta kartica nije u paketu, pa stručnjaci kao najpovoljniju opciju preporučuju odabir nekog prepaid start paketa u kojem svaka poruka koja ide od vozila prema pametnom telefonu stoji 20 lipa. Dakle, ni GPS Sniper nakon jednokratnog troška kupnja i ugradnje nije sasvim besplatan, ali je mjesečni trošak zanemariv u odnosu na GPS praćenje i svakako se isplati ako korisnika upozori na pauka, ili još gore, pokušaj krađe.

Ivan Lacković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:21