DRUGA GENERACIJA

Mercedes B-klasa: Veći komfor i sigurnost te niža potrošnja

B-klasa je ostala vjerna koncepciji monovolumena, što znači veliku prostranost i polivalentnost za putnike

Mercedes je u Beču prikazao drugu generaciju B-klase. Taj je model, predstavljen na proljeće 2005., već do sada oduševljavao komforom i funkcionalnošću, ali kao da mu je nedostajalo prepoznatljivih vrlina koje krase ostale modele s trokrakom zvijezdom.

Sve to poboljšava model druge generacije, koji je napravio korak od sedam milja u odnosu na prijašnji. Na konferenciji za novinare naglašene su prednosti u tehnologiji i koncepciji, koja pridonosi većem komforu i sigurnosti, te bolja vozna svojstva uz čak 21 posto nižu potrošnju.

Bolji položaj sjedenja

Model druge generacije u klasi kompaktnih monovolumena letvicu podiže na dosad najvišu razinu te je trenutačno bez izravne konkurencije. Dizajn većinu kolega na prezentaciji nije oborio s nogu, ali mnogo je toga bilo zadano jer se u nevelikim gabaritima željelo postići najveću prostranost i funkcionalnost, a istodobno i najbolju aerodinamiku. Kao da se željelo spojiti vodu i vatru pa “krojačima” lima iz Stuttgarta treba priznati da su napravili dobar posao s obzirom na zadane elemente novog modela.

Dužinom od 436, širinom od 178,5 i visinom od 156 cm novi je model devet centimetara duži, centimetar širi i pet centimetara niži od prethodnika. To naglašava veću dinamičnost i bolja vozna svojstva. Kvaliteta materijala i završne obrade podignuta je za klasu više, kako i priliči Mercedesu. Kokpit je funkcionalniji i elegantniji, po mjeri premium automobila, a komfor i položaj sjedanja sprijeda bolji su nego u dosadašnjem modelu. Stražnja se sjedala mogu posebno preklapati i uzdužno pomicati te se prtljažnik povećava sa 486 na 1545 litara. Stoga će B-klasa nesumnjivo moći dobro služiti i kao obiteljski, ali i poslovni automobil.

Bez poskupljenja

Novi smo model, u dizelskoj verziji 200 CDI sa 136 KS, vozili po centru, periferiji i okolici glavnoga austrijskoga grada. Oduševila su nas vozna svojstva, preciznost upravljanja i stabilnost te uvjerljive performanse. B-klasa temperamentno ubrzava i snažno koči te se lakoćom mogu održavati visoki brzinski prosjeci kroz zavoje. Uz sve to osjeća se visoka razina sigurnosti.

Korištenje čelika visoke čvrstoće smanjilo je ukupnu masu za 40 kilograma (unatoč većim gabaritima) te čvrstoću strukture povećalo za trećinu. Sve će to novoj B-klasi osiguravati izvrsnu funkcionalnost i sigurnost te veće izglede za tržišni uspjeh. Prvi se primjerci na našem tržištu očekuju krajem godine. Cijene će porasti neznatno te će se kretati od 27.261 do 31.090 eura ovisno o motoru i razini opreme

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:29