50 godina Ford Mustanga

Divlji konj opjevan u stotinama pjesama i filmova

Američka ikona u pet desetljeća i isto toliko generacija pronašla je put do srca više od devet milijuna kupaca, što je brojka o kojoj mogu tek sanjati i mnoge dugovječnije legende, poput Porschea 911 ili Mercedesa SL, pa čak i većina manje ekskluzivnih i jeftinijih modela..
 FORD, ARHIVA AK

Priča o Mustangu počinje u doba kad je svijetom vladala recesija. Automobili su tad čak i u Americi preko noći postali luksuzom, a gorivo privilegija bogatih. Američki san, odnosno njihovo poimanje automobila, počelo se rušiti kao kula od karata. Veliki, rastrošni i cijenom nedostupni modeli sve su teže pronalazili put do kupaca, posebno sportski coupei koji su u to vrijeme postali politički nekorektni kao u današnje vrijeme luksuzni SUV.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU KLIKOM NA SLIKU

Ford je poslušao glas javnosti i predstavio, za američke pojmove malen te štedljiv i cijenom nadasve povoljan coupe koji je oduševljavao dizajnom i jednostavnošću izvedbe. Ostalo je jednostavno povijest, kroz koje je Mustang proživljavao uspone i padove, no u konačnici je izrastao u pravu automobilsku ikonu koja je u pet desetljeća i pet generacija pronašla put do srca više od devet milijuna kupaca. Brojka je to o kojoj mogu samo sanjati i dugovječnije legende, poput Porschea 911, Mercedesa SL-a, pa čak i većina manje ekskluzivnih i jeftinijih modela.

FORD, ARHIVA AK

I doista, pojava tog jeftinog sportskog automobila s jednostavnim, ali dopadljivim dizajnom, 1964. imala je snagu elementarne nepogode. Tadašnji Fordov potpredsjednik i direktor marketinga Lee Iacocca, imao je čini se, jasnu viziju: mladim ljudima po pristupačnoj je cijeni odlučio ponuditi atraktivni auto sportskoga kroja. Primijenivši brojna iskustava stečena pri kreiranju Thunderbirda, američki je način razmišljanja na opće iznenađenje podredio europskom i na prvo mesto stavio stil, na drugo cijenu, a potom sve ostalo! Natjerao je dizajnere da za samo dva tjedna smisle agresivan i mišićav, ali ipak nepretenciozni auto (koji je zbog štednje preuzeo mnogo dijelova Falcona i Fairlanea), inženjere da ga razviju za samo 18 mjeseci i 17. travnja 1964. na Svjetskoj izložbi u New Yorku službeno je predstavljen automobil koji će obilježiti nadolazeća desetljeća i to ne samo automobilizma, već i cjelokupnog života u Americi. Pa i šire...

FORD, ARHIVA AK

S jednostavnim, ali efektnim dizajnom, solidnim performansama (osnovna varijanta bio je coupe s rednim šesterocilindarskim motorom zapremnine 2600 ccm sa 100 KS i trostupanjskim ručnim mjenjačem) i cijenom od svega 2368 dolara (upola manjom od konkurentske Corvette) novi je auto postigao izuzetan uspjeh gotovo istog trena. Uz agresivan marketinški nastup Thunderbird za siromašne ubrzo postaje pravi bestseler. Samo mjesec dana nakon prvog pojavljivanja postaje službeni Pace Car slavne utrke u Indianapolisu. Iste godine bilježi i svoju prvu filmsku ulogu i to, ni manje ni više, no u Goldfingeru, gdje sudjeluje u jurnjavi s Aston Martinom DB 5 Jamesa Bonda. Rezultati, naravno, ne izostaju. Već prvog dana njegovog dolaska u salone zabilježeno je 22.000 narudžbi, u prvih 90 dana broj prodanih primjeraka premašuje 100.000, brojku koju su šefovi Forda prvotno planirali za cijelu godinu. U prvih 12 mjeseci prodaja Mustanga doseže do 418.812 primjeraka, najboljeg prodajnog rezultata u prvoj godini za bilo koji model u dotadašnjoj povijesti autoindustrije, a već sredinom 1966. stiže i do milijuna! U samo godinu dana osnovano je u Americi više od 500 fan klubova, a u Pittsburghu se tih dana jedan restoran hvali ogromnom reklamom na kojoj piše Naši kolači prodaju se poput Mustanga!

Početkom 1965. u priču se upliće i pobjednik 24 sata La Mansa, Carroll Shelby, tad već slavni konstruktor superbrze Cobre. Njegova prva modifikacija Mustanga, model GT 350, imala je ravno 306 KS i bila je spremna već za Trans-Am (američko prvenstvo GT) u kojem odmah i pobjeđuje. Inačice GT 500 (340 KS) i GT 500 KR (400 KS) osvajaju Trans-Am i 1966., 1967. i 1970, a novu injekciju već ionako nevjerojatnoj popularnosti daje mu 1966. Claude Lelouch koji dvama Mustanzima dodjeljuje velike role u svom Oscarom i Zlatnom palmom okićenom filmu Jedan muškarac i jedna žena. U tom filmu (ali i stvarnosti!) jedan Mustang GT 350 iz 1965. uspješno odradjuje čak i izazovni reli Monte Carlo. Godine 1971., pak, James Bond u filmu Dijamanti su vječni juri ulicama Las Vegasa u crvenom Mustangu Mach 1 iz iste godine (čak i bočno, na samo dva kotača), a 1974. jedan Mustang Mach 1 iz 1973. glavna je zvijezda filma Nestali u 60 sekundi (u remakeu iz 2000. Nicolas Cage vozi tjunirani Mustang fastback iz 1967., koji jednako kao i onaj iz originalnog filma nosi nadimak Eleanor).

No, najzvjezdanije trenutke Mustang ipak doživljava 1968. zahvaljujući Steveu McQueenu, koji u vrhunskoj policijskoj drami Bullitt, u spektakularnih 9 minuta i 42 sekunde ludo uzbudljive, žestoke jurnjave ulicama San Francisca, tamnozelenim Mustangom GT 390, osobno pokazuje što je sve taj legendarni auto bio u stanju učiniti. Popularnosti Mustanga doprinijele su, naravno, i mnoge druge slavne ličnosti koje su se s ponosom šepurile u njemu, stotine filmova, serija i spotova u kojima je Mustang bio jedna od glavnih zvijezda, kao i bezbrojne pjesme koje su o njemu ispjevane - što, uostalom ne prestaje ni dan-danas, pa se tako sad na američkim cestama može vidjeti primjerice čak i američki ex-predsjednik Bill Clinton kako se vozi u svom V6 Mustang cabriju iz 1967. (tako dobro očuvanom da je često izložen u najvećem muzeju automobila u Arkansasu).

FORD, ARHIVA AK

Premda priča o velikom uspjehu Mustanga traje skroz do 1978., mnogi stvarni kraj njegove slave i popularnosti vide puno ranije. U vremenima naftne krize s početka sedamdesetih, kad mu prodaja naprasno pada, a on, poput još jedne američke ikone, slavnog Elvisa Presleya, tad rapidno gubi na snazi i seksepilu te znatno dobiva na težini...

Usljeđuje 1979. treća i 1994. četvrta generacija, no ni jedna ne doseže slavu prve. Po tom pitanju se, zapravo, ništa ozbiljno nije dogodilo sve do početka trećeg tisućljeća, kad se to možda i najmanje očekivalo, odnosno upravo u vrijeme kad su sa scene zauvijek nestala i dva njegova najveća konkurenta - Chevrolet Camaro i Pontiac Firebird. I baš tad, na svoj 41. rođendan, Mustang se na scenu vraća na velika vrata i to, po mnogima, ljepši no ikad! I, baš kao i u ranim danima, opet stiže uz iznimno agresivan marketing, u kojem se Ford nije libio čak ni toga da uskrsne tad već četvrt stoljeća mrtvog Stevea McQueena! Naime, u reklamnom spotu Polje kukuruza (koji se idejno naslanja na hit-film Polje snova u kojem Kevin Costner iz mrtvih priziva baseball legende) anonimni farmer u svom kukuruzištu izgrađuje trkačku stazu i čim na nju izveze novi Mustang GT, iz kuruze izlazi legendarni policijski poručnik Frank Bullit i kreće u jurnjavu novim GT-om.

U prvoj godini Ford prodaje čak 160.000 Mustanga pete generacije, a sličan, pa čak i bolji rezultat, tvrtka je najavila na proslavi 50. obljetnice lansiranja kultnog auta, a očekuje ih već iduće godine kad u salone napokon stiže i šesta generacije ove neuništive ikone, prva koja će se službeno prodavati i na europskom tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:30