ZAČETNIK NOVE KLASE

OBLJETNICA: NISSAN QASHQAI je prije deset godina promijenio izgled europskog tržišta automobila

Crossoveri iz dana u dan zauzimaju sve veći tržišni udio, a začetnik ovog iznimno popularnog segmenta upravo je Nissanov Qashqai
 Nissan

Nissan ovaj mjesec obilježava 10 godina od početka prodaje svog popularnog modela Qashqai pa smo se zapitali zar je već toliko vremena prošlo od kada smo u Barceloni vozili prve kilometre s tada iznimno atraktivnim i zanimljivim novim modelom Nissana. Novi "mali terenac" svojim nam se karakteristikama brzo zavukao pod kožu i odmah je bilo jasno kako će B-segment crossovera uskoro postati hit među kupcima: ni prevelik, ni premali, praktičan, odignut od tla, a vozi se kao kompakt.

Nissan

Do danas u ovoj klasi već gotovo svi proizvođači imaju svog predstavnika. Dakle, Qashqai kao začetnik segmenta crossovera model je koji je spojio praktičnost i privlačnost SUV-a koji pritom ima učinkovitost i dinamične performanse kompakta. Prodaja prve generacije Nissana Qashqai započela je u veljači 2007. i postigla trenutačan uspjeh. Do kraja godine u Europi je prodano gotovo 100.000 primjeraka, a to je bio samo početak. U deset godina koliko je na tržištu, Qashqai je u Europi prodan u više od 2,3 milijuna primjeraka, što ga čini najprodavanijim crossoverom u regiji. Pritom je osvojio mnoštvo nagrada, između ostalog i 19 nagrada za „Automobil godine“.

Nissan

Paul Willcox, Predsjednik Nissana Europa, izjavio je: „Kad je predstavljen 2007. Qashqai je bio jedinstven u segmentu. Ostao je vjeran svojim korijenima, a mi smo u njegovu životnom vijeku kontinuirano uvodili inovacije i dodavali novu tehnologiju, i zato je zadržao vodeći položaj u segmentu crossovera." Ovaj crossover svakako je promijenio izgled europskog tržišta automobila.

Nissan

U proteklih je deset godina prodaja crossovera C-segmenta na godišnjoj razini samo u Europi narasla do 2,6 milijuna primjeraka, koliko ih je prodano 2016. To samo potvrđuje trend rasta popularnosti crossovera, pa zato sada većina velikih proizvođača u svojoj ponudi sada ima crossovere. Tako Qashqai sada ima 21 izravnog konkurenta na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:43