DIREKTOR L'EQUIPEA PREDSTAVLJA PSG

Dribling od 240 milijuna eura: PSG je Modriću nudio 5.3 milijuna eura godišnje

 AP

Dinamo je lani u Ligi prvaka od Lyona u dvije utakmice dobio devet komada. Kako će hrvatski prvak proći protiv Paris Saint-Germaina, tko je bogati vlasnik pariškoga nogometnoga kluba koji u srijedu gostuje u Zagrebu, je li Zlatan Ibrahimović najveća zvijezda u povijesti PSG-a, koliko je gazda PSG-a nudio za Modrića, sve to i još ponešto pitali smo vodećeg nogometnog novinara francuskoga sportskog dnevnog lista L’Equipe Vincenta Duluca.

- Dinamo se neće izvući. To je nemoguće. Jednostavno Dinamo nema oružje kojim bi se održao u prvoj fazi Lige prvaka. Nakon vrlo teške lanjske sezone na toj razini, mogli smo očekivati da će Hrvati, zahvaljujući stečenom iskustvu, biti u stanju boriti se najmanje za treće mjesto u skupini, no to će biti jako teško jer je nemoguće da Dinamo dobije Kijev doma sa čak 3-0, a jako sumnjam da bi mogao izvući i jedan bod protiv PSG-a i Porta - uvjeren je Duluc.

Tko je taj šeik koji je uložio golemi novac u PSG (i nogomet i rukomet), koliko misli još investirati i zašto je izabrao baš Pariz?

- Šeik Tamim bin Hamad ima 32 godine: 2011. priuštio si je PSG za 40 milijuna eura. Od tada je potrošio šest puta više. On je princ prijestolonasljednik Katara, pripada mu 70% kluba preko tvrtke QSI te je začeo svoj francuski pohod osnivanjem vlastite televizijske postaje Beln Sport, kojoj pripada velik dio prava za prijenos francuskog prvenstva. On je princ prijestolonasljednik Katara od 2003., nakon što je njegov brat šeik Jassem odustao od svojih prava. Već se dvaput ženio, jednom sa svojom sestričnom, i ima četvero djece, tri djevojčice i dječaka koji će biti budući emir. Studirao je u Engleskoj, voli tenis i njegova je moć izuzetno velika i razgranata: predsjednik je administrativnog odbora QIA-e (Suvereni fond Katara), član je Međunarodnog olimpijskog odbora, zapovjednik vojske Katara.

Zlatan nije najveći

Je li Zlatan Ibrahimović najveći igrač koji je ikad igrao na Parku prinčeva? Je li i on legitimni kandidat za Zlatnu loptu?

- Ne znam je li Ibrahimović najveći igrač u povijesti francuskog prvenstva, kao niti PSG-a. Prvo, nikada nije dobio Zlatnu loptu, dok ju je PSG već imao s Georgeom Weahom 1995. A Ronaldinho u Parizu još nije bio stasao u igrača kakav je postao u Barceloni. Mislim da Ibrahimović nema nikakve šanse za Zlatnu loptu, svakako ne ove godine. Nije prošao prvi krug Eura sa Švedskom, ništa veliko nije postigao niti s Milanom i nema statistiku poput Messija ili Ronalda.

Ancelotti u problemima

U nedavnim razgovorima za Jutarnji Safet Sušić i Vahid Halilhodžić rekli su da PSG ima strašne igrače, ali da su neki od njih, recimo to tako, osebujni individualci i da će Ancelotti imati ogromnih problema pri pokušaju kontrole tog ‘vatrometa taština’.

- Moguće je, posebno stoga što je Ancelotti trener koji ima reputaciju da ne voli sukobe. Draže mu je biti blizak s igračima, pozvati ih na večeru, tako da mu se zna dogoditi, kao što je u jednom trenutku to bio slučaj u Chelseaju, da ga svlačionica izigra. No, ima ogromno iskustvo, uvijek je vodio momčadi sa snažnim egom i neće imati problema dokle god mu direktor kluba čuva leđa.

Može li se PSG već ove sezone uključiti u borbu za naslov prvaka Europe?

- To je veliko pitanje. Njegov poraz u Portu (0-1) i teškoće na koje nailazi ove sezone Manchester City ukazuju na to da se Liga prvaka ne nudi olako novim bogatunima. City je trebao čekati više od četiri godine kako bi bio prvak Engleske, a očito je da je Liga prvaka kultura za sebe, i da joj ona pariškog kluba još uvijek ne pripada.

Modriću 5,3 milijuna

Je li točno da je PSG nudio veći novac Modriću nego Real, ali ga je Luka odbio?

- Da, PSG je pokušao izvući korist iz transfer sage koja se odužila između Tottenhama i Reala, kako bi istrgnuo Modrića, nudeći mu plaću od 5,3 milijuna neto godišnje, što je polovicu onoga što dobiva Ibrahimović.

Jeste zadovoljni vladavinom svog sunarodnjaka Michaela Platinija Uefom i je li on novi šef Fife?

- I dalje sam zatečen i oduševljen načinom na koji Platini vodi svoj četvrti nogometni život, nakon života igrača, izbornika i organizatora SP 1998. Bez ikakva šovinizma, mislim da je odličan predsjednik Uefe, kojem je glavna briga sama igra, kao i mjesto koje pripada malim zemljama, a i određena ideja o moralu i jednakosti u nogometu. (Luka Tripković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:55