OBNOVA ODNOSA

OTVORENA PITANJA DVIJU ZEMALJA Dačić došao u Zagreb: Teme sastanka su nestali i branitelj Veljko Marić

 Nikša Duper/CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i srpski ministar vanjskih poslova, u srijedu dolazi u Zagreb gdje će se u Banskim dvorima sastati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, javlja HRT.

Podsjetimo, Dačić je još u studenom prošle godine trebao posjetiti Hrvatsku međutim do toga nije došlo jer su mu hrvatske vlasti zamjerile što se nije ogradio i distancirao od provokativnih izjava Vojislava Šešelja.

Ovaj put, Dačić dolazi na poziv ministrice Vesne Pusić koja će se također sastati s njime. Tijekom susreta razgovarat će o neriješenim pitanjima Hrvatske i Srbije te o unaprijeđeniju odnosa dviju zemalja.

Uz Pusić i Milanovića, Dačića očekuju susreti i s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Josipom Lekom.

Očekuje se kako će jedna od najvažnijih tematika Dačićeva dolaska u Zagreb biti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića, a na dnevnom redu se nalaze i srpski zakon o univerzalnoj nadležnosti za suđenje za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije, koji je u zadnje vrijeme narušio odnose Hrvatske i Srbije.

Prema najavama, dotaknut će se i druga neriješena pitanja poput problema nestalih. Hrvatska traga za još 1642 osobe. O tome su već kratko razgovarali srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

- Posjet Dačića treba značiti da se nastavi tamo gdje se stalo prije dosta godina. Očekujem da se počne raditi na temama o kojima su razgovarali Vučić i Grabar-Kitarović - izjavio je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac tijekom gostovanja u Dnevniku 3 HRT-a .

Zastupnik srpske manjine u Hrvatskoj smatra kako bi odnose dviju zemalja treba dovesti u radno stanje što će uzrokovati i toplije odnose.

- Sada se stvaraju pretpostavke da Marić nastavi služenje kazne u Hrvatskoj - treba donijeti sporazum o pravnim pitanjima. U Srbiji ima 45 optužnica prema hrvatskim državljanima, a u Hrvatskoj oko 3000 optužnica prema hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti ili državljanima Srbije. Problem treba riješiti novim sporazumom o pravosudnoj suradnji - smatra Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:55