Baškotina benediktinki gostima nikada dosta

Objavljeno: 15.08.2006

PAG - Sestre benediktinke iz samostana Sv. Margarite u Pagu posljednjih tjedana imaju pune ruke posla. Razlog je baškotin, zaštićeni prehrambeni proizvod koji nosi oznaku "izvorno hrvatsko" i koji se u paškom samostanu proizvodi puna tri stoljeća.

Baškotin je posebna vrsta tvrdoga peciva, a recept za taj specijalitet nikada nije izašao iz zidina staroga samostana.

- Receptura i izrada baškotina prenose se s generacije na generaciju sestara. To je naš tradicionalni proizvod od kojega je samostan uvijek imao skroman prihod. Proizvodi se ručno i sestre ga rade s ljubavlju. Baškotin je okus baštine Paga koji vole mladi, kao što su ga voljeli njihovi očevi i majke, njihovi djedovi i bake - kaže sestra Benedikta.

Imati baškotine na stolu oduvijek je bio dio prestiža Pažana, a posljednjih godina uz paški sir i pašku janjetinu baškotin je postao proizvod koji obavezno moraju kušati svi koji posjete Pag.

- Mnogi ljudi, naši poznanici iz Zagreba, Rijeke, Zadra, zovu nas i naručuju ih preko telefona. Traže ga i stranci. Atrakcija im je samostanski proizvod, što se u inozemstvu izuzetno cijeni. Cijeni se jer je samostanski proizvod ručni rad u kojem nema nikakvih konzervansa - kaže sestra Benedikta. Iako su baškotini u Pagu vrlo traženi, sestre benediktinke ne mogu ih proizvesti u dovoljnim količinama jer sve rade ručno. Zbog čega naoko obično tvrdo pecivo uživa takav status - rekla je časna sestra Benedikta.

- Naš baškotin star je više od 300 godina. Prema usmenoj predaji baškotine je rado jela i austrijska carica Marija Terezija. Jeli su ih mnogi plemići i plemkinje u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama - objasnila je sestra Benedikta.

Nju i druge sestre u samostanu do kraja ljeta čeka još puno posla kako bi ispunile želju većinu onih koji bi kušali baškotine. Kada dođe rujan, tempo će se malo smiriti, ali i u zimskim mjesecima u paškom samostanu svakodnevno se širi miris baškotina.

Tajna samostanskog peciva

Molitva i blagoslov za spektar okusa i mirisa


Receptura baškotina na prvi pogled sasvim je jednostavna. Na prostranim drvenim stolovima rano ujutro sestre benediktinke spretno izmijese tijesto koje se nakon dizanja razvlači i slaže u velike tepsije. Nakon prvog pečenja baškotini se razdvajaju i vodoravno slažu u posude za pečenje. Poslije drugog pečenja, baškotini se osuše i postanu prepoznatljive zlatno-žute boje. Zanimljivost cijele procedure miješanja i pečenja baškotina jest da sestre cijelo vrijeme mole krunicu za zdravlje svih ljudi. Upravo riječi molitve i blagoslova, kako kažu sestre benediktinke, baškotinu daju jedan poseban spektar okusa i mirisa koji liječi dušu i tijelo. (D. V.)




D. Vuleta

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Pogledajte herojski čin majmuna koji nije odustao dok nije spasio život ošamućenom majmunu koji je nastradao od strujnog udara na jednoj željezničkoj postaji u Indiji.

KLJUČ JE U BOJAMA

JESENSKA DOZA ZDRAVLJA Imamo recept za vas: kako da kišne dane ne provedete uspavani?

Što biste rekli kad bismo vam odali recept da vas kraći i kišoviti dani ne uspavaju?

DOBRO JE ZNATI

PREHRANOM PROTIV UMORA Ovo su namirnice koje će ukloniti konstantan osjećaj umora

Budući da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

RAZNOLIKA PREHRANA Liječnici: 'Idealan tanjur trebao bi izgledati ovako...'

Čokolada s velikim udjelom kakaovca izvrstan je antioksidanas, a k tome nas čini i sretnima.

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen