PRVI PUT CIJELA ISTINA

VELIKI USPJEH OSPORAVANOG HEROJA Pogled u svijet izbornika koji je Hrvatsku doveo do bronce!

Slavko Goluža jedna je od temeljnih figura hrvatskog rukometa čiji uspjesi traju od davne 1994. godine

Ispričavam se naciji zbog ovog poraza”, skromno je, nakon poraza od Danske izjavio izbornik rukometne reprezentacije Slavko Goluža . Miran i hladan, nije pokazivao emocije kao nakon pobjede protiv Francuske, samo se ispričao i rekao: “Do sada nisam želio govoriti o stanju u reprezentaciji. Neki od naših igrača igrali su pod temperaturom, primali su infuziju.”

Znajući da to nije prava isprika, Goluža nije ni tražio oprost. Samo je rezignirano dao izjavu i otišao se pripremati za utakmicu za treće mjesto.

Slavko Goluža jedna je od temeljnih figura hrvatskog rukometa čiji uspjesi, s većim ili manjim prekidima, traju od davne 1994. godine.

Upravo je te 1994. godine hrvatskim rukometašima nakon osamostaljenja dopušteno da na velikim natjecanjima nastupaju pod vlastitom zastavom i odmah su na Europskom prvenstvu u Portugalu osvojili brončanu medalju. Bila je to generacija koja je izrasla “pod kapom” takozvane “jugoslavenske škole rukometa”, a Goluža je tada bio mladi igrač. Uspjehe je Goluža kao reprezentativac nastavio nizati i dalje te je na Svjetskom prvenstvu na Islandu godinu nakon toga osvojio srebrnu medalju. Prvi veliki igrački vrhunac doživio je kao član zlatne generacije koju je pokojni Velimir Klajić doveo do olimpijskog zlata u Atlanti 1996. Zlatan Saračević, Irfan Smajlagić, Patrik Ćavar i ostali igrači, koji su hrvatskoj donijeli prvo olimpijsko zlato u povijesti, tada su se, zajedno s Golužom, u polufinalu osvetili Francuzima za poraz koji su od Jacksona Richardsona i njegovih suigrača doživjeli godinu dana ranije, u finalu u Reykjaviku.

‘Trenerska diploma’

Bila je to prva runda međusobnih hrvatsko-francuskih rukometnih obračuna koji su kulminirali sada, u četvrtfinalu, u Zaragozi, gdje su Duvnjak, Alilović i suigrači pod Golužinim vodstvom demolirali najveću rukometnu momčad u povijesti.

Goluža je tom prilikom bio prilično skroman, nije skrivao sreću, no sve je zasluge pripisao svojim igračima koji su ispoštovali sve dogovore koje su imali uoči utakmice, a koja je trebali biti potvrda njegovih trenerskih kvaliteta, njegova “trenerska diploma”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:45