ISTRAŽIVANJE O ZDRAVSTVENOM ODGOJU RAZBIJA TRADICIONALNE STEREOTIPE

Za Jovanovićev program je svaki drugi katolik i svaki treći HDZ-ovac

Zagreb, 030113.Banski dvori, Hrvatska Vlada.U zgradi Hrvatske Vlade odrzana je prva ovogodisnja redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: ministar obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Veliko istraživanje agencije Ipsos Puls o podršci građana zdravstvenom odgoju pokazalo je da 55 posto građana daje podršku programu Ministarstva obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, a najveću mu podršku daju glasači SDP-a, oni koji se deklariraju kao nevjernici, mlađi od 30 godina i stanovnici Istre i Primorja.

Takvi su podaci u skladu s općim očekivanjima, no neki rezultati mnoge su iznenadili jer odskaču od općeg dojma, poput onih da Ličani daju zdravstvenom odgoju veću podršku od Zagrepčana te da svaki treći glasač HDZ-a i svaki drugi katolik također žele u školama program koji uključuje i spolni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama. Potražili smo objašnjenje za pojedine rezultate koji odskaču od očekivanih.

BOZANIĆ 'Zdravstveni odgoj je opasan, razara čovjeka' STAZIĆ 'To je nedopustivo zadiranje u svjetovnu stvar'

Vinko Filipović

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje: Nimalo me ne iznenađuje ovaj podatak, jer smo i ranije bili svjesni da su sudovi brojnih roditelja doneseni na temelju agresivne antikampanje i dezinformacija koje su im plasirane o navodnim činjenicama koje uopće nisu dio zdravstvenog odgoja. Cilj je bio da se roditelje zaplaši, i to ne programom zdravstvenog odgoja, već dezinformacijama. Ulažemo i ulagat ćemo napore da roditelji dobiju prave i točne podatke o kurikulumu.

Ante Babić

Ante Babić, saborski zastupnik HDZ-a: I ovo je posljedica činjenice da je Vlada na mala vrata pustila četvrti modul zdravstvenog odgoja, odnosno spolni i rodni odgoj. Naime, ljudi nisu educirani i informirani, pa tako ni naši simpatizeri. Ne znaju čemu će im djecu poučavati u školi, jedino su zato mogli ovako reagirati. Vjerujem da među onima koji su dali podršku zdravstvenom odgoju većinu čine mlađi ljudi, koji reagiraju na prvu. Stav HDZ-a je jasan: ne podržavamo četvrti modul!

FOTO, PROSVJED ZBOG SEKSUALNOG ODGOJA Imam jednog tatu i jednog mamu: Je li to u redu?

Darko Milinović

Dr. Darko Milinović, saborski zastupnik HDZ-a iz Like: Mislim da je ovo pokazatelj da je u Lici visokorazvijena svijest o potrebi uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, na što sam ponosan. I ja dijelim to mišljenje. Međutim, vjerujem da ispitanici nisu do kraja razumjeli pitanje i nisu shvatili da se radi o ovom, konkretnom zdravstvenom odgoju u obliku u kojem je predložen. Da je pitanje bilo podržavaju li 4. modul zdravstvenog odgoja, rezultati bi bili bitno, bitno drugačiji.

Dr. Inga Tomić Koludrović

Dr. Inga Tomić Koludrović, Odsjek za sociologiju zadarskog Sveučilišta: Tri su razloga za ovakav rezultat. Prvo, na ovim je prostorima rašireno vrlo tradicionalno i konzervativno kršćanstvo. Drugo, u Dalmaciju se doselilo dosta stanovnika iz još konzervativnije Hercegovine. Treći je razlog otpora svjedočenje vrlo slobodnom ponašanju turista koji posljednjih godina dolaze u Dalmaciju. Mladi individualci izazivaju revolt kod ovdašnjeg stanovništva vrlo slobodnim navikama.

Dr. Goran Arbanas

Dr. Goran Arbanas, psihijatar i seksualni terapeut: Ne znam točno kako bih ovo prokomentirao jer mi nije jasno što točno znači ‘promicanje homoseksualizma’, kako se to homoseksualizam promiče. Ako se pritom misli na poticanje nekoga da postane homoseksualac, ne može se nekoga nagovoriti da postane homoseksualac jer seksualna orijentacija nije svjesna odluka. Čovjek ne može odlučiti o tome što mu je seksualno privlačno. Ne vjerujem da se toliki postotak osoba protivi promicanju temeljnih prava osoba homoseksualne orijentacije.

Dr. Ivan Maštruko

Dr. Ivan Maštruko, sociolog religije: Nije me iznenadilo što polovica katolika podržava zdravstveni odgoj, iznenadilo me što ih samo polovica podržava takav program. Naime, jedna je stvar pripadati nekoj vjerskoj zajednici i identificirati se s njom, a druga je stvar dijeliti stavove koje o određenim pitanjima ima hijerarhija te zajednice, u ovom slučaju Katoličke crkve. U Hrvatskoj je oduvijek puno veći broj onih prvih. Uvjeren sam da je ovako nizak postotak podrške isključivo posljedica silno agresivne, agitatorske akcije vodstva Katoličke crkve i prokatoličkih udruga. Bez nje, postotak podržavatelja bi bio daleko veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:14