BITKA ZA ISTRU: MINISTAR TURIZMA IZLAZI IZ VLADE?

ŽRTVA RATA JAKOVČIĆ - MILANOVIĆ Veljko Ostojić: 'Izađe li IDS iz Vlade, idem i ja'

'Sukob tumačim kao nervozu uoči lokalnih izbora i vjerujem da će nakon rezultata sve doći u normalu'
 Robert Fajt/CROPIX

U nezavidnom sam položaju. Moglo bi se reći: između dvije vatre - prokomentirao je jučer IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić svađu između stranačkog šefa Ivana Jakovčića i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Na lokalne izbore Damir Kajin odlučio je izaći kao SDP-ov kandidat za istarskog župana, čime je pomrsio odnose unutar same koalicije.

‘On je veliki stručnjak, ali turizam raste po stopi iz Bajsova stolovanja’

Šef IDS-a napao je Milanovića da mu je preoteo potpredsjednika stranke.

- Više se neću pojavljivati na sastancima s koalicijskim partnerima - priprijetio je Jakovčić te nastavio:

- Milanović je za Istru novi Franjo Tuđman!

Ministar Ostojić na sukob između dva šefa - stranačkog i Vladinog - gleda nešto mirnije. Pokušava, kaže, biti pozitivan i konstruktivan.

Oštra reakcija

- Tumačim to kao nervozu uoči lokalnih izbora. S jedne strane su tu ambicije, nervoza, aspiracije, lokalni izbori su sve bliže, a s druge strane, na nacionalnoj razini, koalicija - kaže Ostojić. Nada se da će se situacija među kolicijskim partnerima ipak za par mjeseci, poslije izbora, smiriti i izgladiti.

- Uvjeren sam da će sve doći u normalu kad rezultati izbora postanu poznati. Osobno ću se sada, jer dolazi vrijeme ozbiljne pripreme za predstojeću turističku sezonu, koncentrirati na taj dio posla, na posao u ministarstvu. Želim korektno odraditi vlastiti dio posla - kaže Ostojić. Na pitanje što će učiniti ukoliko se koalicija raspadne, ministar Ostojić reagira oštro.

- Kako što ću učiniti? - pita Ostojić.

- Ja znam kako sam došao na ovu poziciju, bio je to dio koalicijskog dogovora i dok je IDS dio koalicije bit ću ministar, ako se stanje promijeni, to će zahtijevati druge odluke - odgovara. Dodaje da uopće nije upitno da će napustiti funkciju ministra turizma, ukoliko se koalicija raspadne. To se, kaže, podrazumijeva.

Osobna odluka

- Čovjek mora biti konzistentan u svojim stavovima. Naravno da ću otići, ako ode i IDS. Jer inače ne bih bio fer. Osobno želim biti korektan i pošten. Kad sam došao na funkciju znao sam da taj, isti dan, mogu s nje i otići. Jer svi su zamjenjivi. Zato sam na mjesto ministra došao s dobrim i pozitivnim namjerama, odnosno željom da turizam kao sektor prosperira i to namjeravam raditi u cijelom mandatu - tvrdi Ostojić.

O odluci donedavnog stranačkog kolege Damira Kajina da bude SDP-ov kandidat za župana na lokalnim izborima kaže da nema konkretno mišljenje, osim da je to bila njegova osobna odluka.

- Kajin je tako odlučio. On je istaknuti, dugogodišnji član IDS-a. Tako je odlučio i s tom odlukom se sada treba nositi. Snosit će neke posljedice, ali to je bila njegova prosudba - kaže ministar Ostojić.

Stil šefa Jakovičića ne želi komentirati, samo dobacuje:

- Svatko od nas ima pravo na vlastiti stil.

No, neki naši izvori u IDS-u smatraju da bi koalicija ipak trebala prevladati nesuglasice i opstati na političkoj sceni.

Nervoza raste

- Dugoročno je Hrvatskoj potreban stranački blok lijevi centar - SDP, HNS, IDS. I trebalo bi razmišljati dugoročno, a ne se povoditi za dnevnopolitičkim prepucavanjima - kaže naš izvor u IDS-u. Isti izvor smatra da bi ta koalicija trebala dugoročno regulirati međusobne odnose, a ne samo od izbora do izbora.

- Trebali bi sklopiti neki dugoročni koalicijski sporazum, kao primjerice CDU-CSU u Njemačkoj. Trebalo bi izgraditi dugoročnu, stabilnu koaliciju i definirati međusobne odnose tako da se nitko nikome ne upliće - kaže naš izvor, koji misli da je koalicija kao takva ostvarila dobre rezultate u Istri i da su je birači prepoznali kao tim koji donosi kvalitetne odluke.

- Ali legitimna su i drugačija mišljenja, no lokalni su izbori pred vratima, pa nervoza raste - dodaje.

Na odlasku šef Hrvatskih cesta i pomoćnik ministra Vrdoljaka?

Osim ministra turizma Veljka Ostojića, IDS u Vladi ima još jednog člana: Darka Lorencina, pomoćnika ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Lorencin je zadužen za izuzetno važan sektor investicijske politike, a u Ministarstvo ga je doveo nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Osim toga, Darko Lorencin pripada krugu najbližih suradnika Ivana Jakovčića i predsjednik je Savjeta IDS-a. Još važniju funkciju drži Edo Kos, koji je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC). Hrvatske ceste spadaju među najvažnija javna poduzeća u zemlji, a Kos je na ovaj položaj došao kao uspješan građevinski poduzetnik i IDS-ov član Gradskog poglavarstva Poreča. U slučaju izlaska IDS-a iz vladajuće koalicije, otvorilo bi se i pitanje ostanka Kosa i Lorencina na sadašnjim dužnostima. ( R. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:35