ŠVEDSKI BORBENI LOVCI

Propada li posao: Samo jedan Gripen koštao bi nas 76 milijuna eura. I to bez naoružanja

Ukupan posao kupnje osam aviona na kraju bi se mogao popeti na 750 milijuna eura

ZAGREB - Osam aviona JAS 39 za 610 milijuna eura na kredit od 10 godina i 14 milijuna eura godišnjih troškova za održavanje, to je financijski dio posljednje ponude švedske državne agencije FXM za izvoz naoružanja koja je u srijedu predana Povjerenstvu MORH-a na čijem je čelu pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak.

To znači da bi jedan Gripenov avion Hrvatsku stajao oko 76 milijuna eura. No, avion je bez naoružanja, a dodatno bi se morala platiti obuka pilota i mehaničara te kamate za kredit. Prema procjenama, u konačnici bi se cijena cijelog paketa mogla popeti na 750 milijuna eura. To je financijski nepovoljnija ponuda od prethodne. Tada su Šveđani 12 aviona nudili za 750 milijuna eura. No, sada se nudi najmodernija C/D verzija aviona, a tada su nudila A/B verzija.

Prema našim informacijama, u Ministarstvu obrane su nezadovoljni švedskom ponudom iz više razloga. Osam aviona je nedovoljno za bilo kakav ozbiljan operativni rad i obuku Ratnog zrakoplovstva. Nadalje, predstavnike Ministarstva obrane razljutio je švedski prijedlog da bi osnovna obuka pilota trajala 15 sati, a borbena obuka 50 sati. To ni u kojem slučaju nije dovoljno za ozbiljnije obučavanje pilota na novom borbenom zrakoplovu. Direktor FXM programa za Hrvatsku Jerry Lindbergh novinarima je rekao da bi u slučaju prihvaćanja ponude Hrvatska osam zrakoplova dobila do siječnja 2014.

No, samo primitak aviona ne znači i njihovu operativnu upotrebu u Oružanim snagama. Procjena je da su za uvođenje tog nadzvučnog aviona u operativnu upotrebu potrebne najmanje tri godine. Budući da sljedeće godine istječu resursi postojećim MiG-ovima, Hrvatska bi morala ući u aranžman s Mađarskom oko unajmljivanja nekoliko Gripenovih aviona za nadzor vlastitog zračnog prostora.

Kako doznajemo, MORH-ovo povjerenstvo je nakon mjesec dana rada još proteklog tjedna donijelo okvirne zaključke o budućnosti borbenog zrakoplovstva koje će predložiti ministru obrane i načelniku Glavnog stožera. Stručno povjerenstvo je zaključilo da u ovom trenutku borbeno zrakoplovstvo treba zadržati avione MiG-21 kao prijelazno rješenje do nabave novog aviona.

Konačne zaključke, u koje će biti uvrštena i najnovija švedska ponuda, Povjerenstvo bi trebalo donijeti u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:16