REVOLUCIONARNO

PAMETNA PERIKA USKORO NA TRŽIŠTU Mjeri tlak, puls i temperaturu, a pomaže i slijepima da se lakše kreću

Tvrtka Sony prijavila je patent za "SmartWig", pametnu periku. Ovaj nosivi gadget, bit će opremeljen senzorima koji će očitavati različite podatke i moći komunicirati s računalima i pametnim telefonima.

Perika ili tupe, imat će više funkcija. Pomagat će, primjerice, kontroli zdravlja prateći vitalne znakove, poput krvnog tlaka, temperature i pulsa korisnika. Druga bitna funkcija je i ona navigacijskog uređaja - te će SmartWige, recimo, pomagati slijepima da se lakše kreću. U tu svrhu je opremeljena GPS sustavom koji će locirati onoga tko nosi periku, dok će ugrađeni vibracijski motori osiguravati feedback i obavještavati korisnika o smjeru kojim treba krenuti da bi stigao do željenog cilja.

U Sonyju tvrde da perika ima brojne prednosti usporedbi s drugom pametnom odjećom ili "nosivim uređajima" na kojima se naveliko radi posvuda u svijetu, prenosi londonski Independent. Može se napraviti od različitih materijala - od konjske dlake, ljudske kose, vune, perja ili bilo kojeg sintetičkog materijala.

- Sama perika može biti šminkerska ili smiješna ili egzotična, no može izgledati poput prave kose, tako da okolina uopće ne primijeti da je korisnik nosi - tvrde predstavnici kompanije.

A kao glavni razlog za smještanje naprave na glavu navode kako ljudi "instinktivno štite glavu više nego druge dijelove tijela" pa je strah od oštećenja i kvarova, bitno manji nego kada se ovakvi uređaji nose oko struka, na nozi ili oko ruke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:59