POPULARNI VJERSKI VOĐA

Muftija Zukorlić mogao bi presuditi tko će biti novi predsjednik Srbije

Nikolić kaže da mu je dovoljno da Bošnjaci ne podrže Tadića, a Zukorlić tvrdi da je on sam već dva puta donio pobjedu Tadiću

Ne treba mi podrška Bošnjaka, dovoljno mi je da ne podržite Borisa Tadića, rekao je Tomislav Nikolić u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu. Na pitanje očekuje li podršku sandžačkog muftije Muhameda Zukorlića u drugom krugu, predsjednik Srpske napredne stranke i glavni Tadićev protukandidat na izborima 6. svibnja odgovorio je da o tome nije razgovarao.

Registracija ‘Mufty’

- Nisam o tome s njim razgovarao. Meni je dovoljno to što on neće podržati Borisa Tadića. Jer, taj broj glasova otprilike je bio ona razlika koju je Tadić imao u odnosu na mene - rekao je Nikolić. Aludirao je na to da ga je Tadić prije četiri godine pobijedio sa stotinjak tisuća glasova razlike, a Bošnjaka u Srbiji živi oko 135.000.

Muftija Zukorlić stalno ističe da je Tadić zahvaljujući Bošnjacima dosad dva puta pobijedio Nikolića, a da u dva mandata nije učinio ništa kako bi ispunio obećanja o popravljanju položaja Sandžaka.

- Zato bi sad bio red da Tadić u drugom krugu podrži mene - poručio je kontroverzni Zukorlić prije desetak dana. Naime, u ovu predizbornu utrku uključio se i sam Zukorlić (42) pod sloganom “Muftiju za predsjednika”. Poznat je po svojim ratobornim izjavama i bijelom BMW terencu s registarskom oznakom “Mufty”.

I Mađari licitiraju

Kao i lider mađarske manjine Ištvan Pastor, Zukorlić se kandidirao kako bi u drugom krugu mogao licitirati svojom podrškom. Zasad su ga podržale stranke Albanaca s juga Srbije. Mađari su također na prethodnim izborima podržali Tadića, a sada Pastor uvjetuje podršku, poručujući da uoči drugog kruga namjerava s Tadićem razgovarati o financiranju Vojvodine.

Suprotno izjavi u Dnevnom avazu, Nikolić pažljivo vodi kampanju kako bi bio prihvatljiv manjinama, s porukama poput “Bit ću predsjednik svih građana”. Ne inzistira na nacionalnim pitanjima, računajući da glasove nacionalista ionako ima, nego se koncentrira na socijalna i druga opća pitanja. U Sandžaku je čak formirao zajedničku listu s malom Bošnjačkom narodnom strankom. Prošli je tjedan u Novom Pazaru poručio da u Srbiji trebaju živjeti kao normalni ljudi i dobre komšije, a da se ne dijele po pripadnosti naciji i vjeri, “jer svaki čovjek koji vjeruje u Boga je dobar čovjek, a da li ga traži u katedrali, džamiji ili crkvi, sasvim je svejedno”.

Drugi krug 20. svibnja

Prema rezultatima jučer objavljene ankete američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), podrška Tadiću u dva je tjedna pala sa 31 na 26,7 posto, a Nikoliću sa 27 na 25,7 posto. Samo tjedan dana uoči izbora glavni konkurenti gotovo su se izjednačili. Odluka će biti donesena u drugom krugu izbora 20. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43