TORTURA U SAMICI

Sa saudijskim princom sporila se oko djeteta. A onda je nađena mrtva

Nevjerojatna priča o ljudskim sudbinama i nepremostivim kulturološkim razlikama odvijala se posljednjih godina oko danas 11-godišnje djevojčice Aye i njezine majke Candice Cohen-Ahnine koja je prije dva tjedna okončala život padom s prozora svoga pariškog stana.

Bez obzira na rezultate obdukcije, prema kojima je u tijelu te 35-godišnje Francuskinje židovskoga porijekla navodno pronađen alkohol, tragovi marihuane, kokaina i antidepresivi, ostaje nejasno je li riječ o samoubojstvu, nesreći ili ubojstvu mlade žene koja se godinama borila za skrbništvo nad svojom kćeri koju je saudijski princ Sattam bin Khaled bin Nasser al-Saoud, otac djevojčice, nasilno odvojio od majke još 2008. godine.

Candice i saudijski princ upoznali su se tijekom njezina odmora u Velikoj Britaniji u jednom noćnom klubu u Londonu 1998., no bajka s princom vrlo se brzo pretvorila u najgoru noćnu moru.

Kada je mala Aya imala samo 5 godina, princ je Candice rekao da se prema obiteljskoj tradiciji mora oženiti za svoju rođakinju te mu ona, ako to želi, može biti druga supruga. Odgojena u duhu europskog sustava vrijednosti i monogamije, Candice na takav kompromis nije pristala, nakon čega su se razišli.

Dvije godine poslije na poziv princa Candice ipak odlazi u posjet u njegovu saudijsku rezidenciju. Tada 7-godišnju djevojčicu odmah po dolasku odvajaju od majke. Candice su tijekom dugih osam mjeseci zatočili u samici bez svjetlosti, hrane, vode, sapuna... Inače, žena korpulentnije građe, koja je u trenutku smrti imala gotovo stotinu kilograma, u samici je zbog izgladnjivanja pala na svega 48 kilograma. Oduzeta joj je i putovnica, a saudijske su je vlasti optužile i za zločin promjene vjeroispovijesti s islama na judaizam, za što je prema muslimanskim zakonima predviđena smrtna kazna. Prema detaljima iz kasnije objavljene knjige o cijelom slučaju, u zatočeništvu je prošla strašnu psihičku i fizičku torturu, no na koncu je ipak uspjela pobjeći, ali sa sobom nije uspjela odvesti malu Ayu.

Candice je bila ogorčena i postupanjem francuskih vlasti s obzirom na to da joj je tadašnji francuski konzul u Saudijskoj Arabiji savjetovao da bi, nakon što je konačno pobjegla, za nju bilo bolje da se vrati u kraljevsku palaču, a poslije su od nje čak tražili da potpiše izjavu prema kojoj se odriče djevojčice jer za njezino podizanje nema financijskih mogućnosti.

U međuvremenu se za pomoć obratila medijima koji su u više navrata objavili njezinu tužnu priču, no dijete joj nije vraćeno niti ga je u međuvremenu imala mogućnost posjetiti. Nakon višegodišnje borbe za skrbništvo i pravnih zavrzlama na relaciji između dviju zemalja, u siječnju ove godine francuski je sud konačno presudio u njezinu korist, no saudijski princ izjavio je da nema namjeru vratiti danas 11-godišnju princezu.

Candice se nije predavala, te je obećala da će u ovoj bitki ići do kraja. Prestravila se kada je preko Facebooka vidjela fotografije svoje kćeri u igri s oružjem i lica prekrivenog nikabom iz rezidencije u Arabiji. Candice Cohen-Ahnine u međuvremenu je objavila i knjigu “Vratite mi moje dijete”, pokrenula internet stranicu, a nedavno ju je kontaktirala i američka producentska filmska kuća zbog snimanja filma.

Film nije ugledao svjetlo dana jer je Candice u svojoj 35. godini tragično okončala veliku i tešku životnu borbu za svoju kćer.

No, što se doista događalo u osmanskoj zgradi nedaleko od šik pariške avenije Montagne u noći 15. kolovoza vjerojatno će zauvijek ostati misterij, pogotovo s obzirom na to da je i službeno otklonjena mogućnost da je Candice ubijena.

Njezin pariški odvjetnik Laurence Tarquiny-Charpentier jedino je uvjeren da Candice ni u jednom trenutku nije pomišljala na samoubojstvo, prije svega jer je u rujnu trebala konačno posjetiti svoju kćer u Rijadu.

- Bila je veliki borac i vrlo pozitivna osoba, a najveća joj je motivacija bilo to što je polovicom rujna trebala ponovno vidjeti svoju kćer - potvrdio je njezin odvjetnik.

Neposredno prije smrti svađala se s mužem

Za sadašnjeg supruga, koji je od nje 20-ak godina stariji, Candice Cohen-Ahnine udala se prije osam mjeseci, no već je u lipnju podnijela zahtjev za razvod. Iako ju je u vlastitoj tvrtki zaposlio kao komercijalisticu, Candice je sumnjala da se njezin suprug preko nje želi domoći novca. Samo dva tjedna prije njezine smrti iz banke su je upozorili da je na nekim dokumentima falsificiran njezin potpis. U kobnoj noći susjedi su potvrdili da je pokušavala pobjeći i prijeći s jednoga na drugi balkon, no ostalo je nepoznato od čega je bježala. Suprug nije pritvoren iako je i sam potvrdio da je padu s četvrtog kata zgrade prethodila njihova žestoka svađa. ( Da. M. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35