ZNAČAJNA INVESTICIJA

Belje: Koristimo suvremene traktore s priključnim strojevima i dronove

Ovo je najmodernija poljoprivredna proizvodnja u regiji
 Vlado Kos / CROPIX

Na ratarskim površinama Belja u Mirkovcu u utorak je prezentirana najmodernija poljoprivredna proizvodnja u regiji u kojoj se u koriste suvremeni traktori s priključnim strojevima i dronovi, izvijestili su iz Belja. Takvu preciznu poljoprivredu Belju su omogućile značajne investicije u poljoprivrednu mehanizaciju zadnje generacije, za sve faze ratarske proizvodnje - od sjetve, preko prihrane, do žetve. Belje od prošle godine rabi dva drona za snimanje ratarskih površina, a sada je predstavljen novi dron uporabi u poljoprivredi, koji povećanim dometom omogućuje detaljno snimanje velikih oranica od 100 i više hektara, kakvih je u Belju najveći broj.

Prikupljeni podaci prebacuju se u suvremeni GIS sustav, koji je Belje razvilo za svoje potrebe i u kojem tehnolozi obrađuju podatke i kreiraju karte prihrane koje se prebacuju u računala satelitski vođenih traktora i prema njima se izvodi prihrana pšenice. To znači da biljka dobiva potrebnu količinu gnojiva, ni više ni manje od optimuma koji je definiran računalnim programom. Tako se štiti okoliš i štedi u primjeni gnojiva, ali i vremenu obilaska oranica i praćenju stanja usjeva.

"Korištenjem dronova smanjili smo troškove repromaterijala i povećali produktivnost rada te ekološku komponentu ratarske proizvodnje", kaže direktor Belja Davor Bošnjaković. "S obzirom da Belje ima 20 tisuća hektara oranica, u suradnji sa stručnjacima razvijamo dronove većih dometa i šire funkcionalnosti za potrebe poljoprivredne proizvodnje. Tehnologija brzo ulazi u poljoprivredu, a mi pratimo korak kako bismo iskoristili sve mogućnosti za povećanje kakvoće i količine", istaknuo je Bošnjaković.

Precizna poljoprivreda znatno povećava prinos kroz ujednačenost usjeva i primjenu optimalne tehnologije prema svakoj biljci, kazao je direktor PC Ratarstva u Belju Krešimir Grgić. Belje je, kako je naveo, započelo preciznu poljoprivredu prije sedam godina, a upotreba dronova je kvalitativni iskorak koji omogućuje točnije i brže obavljanje poslova. Riječ je o suvremenoj poljoprivredi novog doba, jer prikupljanje podataka nevidljivih sa zemlje omogućuju ranu detekciju bilo kojeg problema na usjevima i pravovremenu reakciju.

- Dronove koristimo za vizualno praćenje stanja usjeva, rano otkrivanje i štetnika te prikupljamo brojne informacije koje su nevidljive ljudskom oku kao što je NDVI-bujnost biomase, rekao je Grgić. Najavio je proširenje senzora radi učinkovite uporabe sustava navodnjavanja, odvodnje i zaštite bilja, a već ove godine koncept precizne poljoprivrede Belje proširuje sjetvom kukuruza u promjenjivoj količini biljaka po jedinici površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48