Borba protiv sive ekonomije

AKCIJA HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE Na Airbnb samo oglasi za stanove registrirane za najam?

'Oglasnik' uz cestu
 Paun Paunović / CROPIX

Hrvatska turistička zajednica tražit će od Airbnb-ja i drugih online booking platformi da ubuduće objavljuju ponude za smještaj isključivo registriranih domaćih iznajmljivača, potvrdili su Jutarnjem listu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Bit će to prvi pokušaj domaćih institucija da s Airbnb-jem i drugim platformama “otvore pregovore” u svrhu bolje regulacije iznajmljivanja putem ovakvih servisa u kojima su, između ostaloga, saveznika pronašli i brojni nelegalni iznajmljivači.

“Korištenje Airbnb-ja nije problem dok se ne oglašava turistički smještaj koji nije registriran. Intencija Hrvatske turističke zajednice je da se prilikom oglašavanja smještajnih objekata od iznajmljivača zatraži dokaz da se djelatnost obavlja u skladu s propisima. Na taj način bi se osiguralo da se na portalima isključivo oglašavaju registrirani objekti, a samim time dodatno bi bila olakšana i kontrola”, pojasnili su iz HTZ-a i dodali kako u skorije vrijeme planiraju upravo na ovu temu pokrenuti razgovore s Airbnb-jem i drugim booking platformama.

Hrvatska inicijativa za bolju regulaciju poslovanja Airbnb-ja bit će jedan u nizu europskih i svjetskih pokušaja da se američku online platformu natjera smanjiti “sivu ekonomiju” - dakle, slučajeve iznajmljivanja u kojima koristi imaju isključivo Airbnb, iznajmljivač i najmoprimac, ali ne i država koja u ovom lancu na najam nekretnina ne uspijeva naplatiti poreze i takse.

Prođe li inicijativa HTZ-a, Hrvati će, požele li na Airbnb-ju oglasiti stan ili sobu, morati registrirati djelatnost te dokaz predočiti prilikom prijavljivanja na platformu.To, zapravo, znači da će se iznajmljivanjem baviti profesionalno, dobiti rješenje o kategorizaciji, državi plaćati porez, lokalnoj zajednici uplaćivati takse, i pridržavati se strogih propisa koji reguliraju turističku i ugostiteljsku djelatnost.

Kako preko Airbnb-ja mnogi smještaj iznajmljuju samo povremeno, postavlja se pitanje nije li zahtjev za registriranje djelatnosti u nekim slučajevima pretjeran.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedo Pinezić napominje da bi se mogla uvesti blaža opcija za one koji se najmom bave povremeno.

“U takvim slučajevima možda nije nužno registrirati turističku djelatnost, nego bi moglo biti dovoljno sklopiti ugovor o najmu, od kojeg bi država na ime poreza uzimala 12,5 posto. O svim tim varijantama treba razmisliti, ali udruga podržava inicijativu jer želimo spriječiti nelegalnu konkurenciju. Najam na crno nije fer prema onima koji se tim poslom bave legalno”, rekao je Pinezić.

U svijetu i Europi sve je više inicijativa za boljom regulacijom Airbnb-ja, a najsličnija ovom hrvatskom prijedlogu potekla je iz Berlina.

Tamošnja je vlast, u nedostatku stanova za dugotrajni najam, uvela propis prema kojem su vlasnicima stanova koji kratkoročno žele iznajmljivati nekretnine bez gradskih dozvola za to propisala kazne od stotinjak tisuća eura. Mjera nije uspjela u cijelosti nakon što je sud dopustio iznimke, omogućivši vlasnicima dviju nekretnina da onu u kojoj ne žive smiju iznajmljivati.Airbnb od travnja šalje upozorenja svim onima koji stanove iznajmljuju dulje od četiri mjeseca bez gradske dozvole. U protivnom kazne dosežu do 25.000 eura.

Od lani, Airbnb u Parizu i Amsterdamu prikuplja boravišne takse te ih vraća u proračun, ali takva mogućnost u Hrvatskoj ne postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:58