UZLET KRIPTOVALUTA

Bitcoin opet rekordan, danas preskočio 5700 dolara

 David Gray/File photo / REUTERS

Cijena najpopularnije kriptovalute bitcoin skočila je danas na rekordnu razinu na preko 5700 dolara unatoč najavama središnjih banaka i drugih regulatora da ograniče njegovu upotrebu posljednjih nekoliko tjedana.

Nakon tih najava regulatora vrijednost bitcoina potonula je s oko 4900 dolara na 3387 dolara, koliko je iznosio 15. rujna. Međutim, u manje od mjesec dana cijena ove kriptovalute poletjela je nevjerojatnih 68 posto i oborila novi rekord.

Interes za novom blockchain tehnologijom, koja stoji iza bitcoina, pokazale su i banke na Wall Streetu. Iz banaka Goldman Sachs i Citigroup najavili su otvorenost za rad s blockchain tehnologijom, objavio je jučer Bloomberg.

„To je područje koje vrijedi istražiti. Više smo fokusirani na tehnologiju koja pokreče kriptovalute jer mislimo da ima potencijala za razvoj komercijalno usmjerenih rješenja“, istaknuo je John Gerspach, izvršni direktor Citigroupa.

Američka banka JPMorgan Chase se također pridružila drugim bankama u najavama da će istražiti potencijal kriptovaluta.

„Otvoreni smo za budući potencijal digitalnih valuta koje su kontrolirane i regulirane“, rekla je Marianne Lake, šefica financija JPMorgana.

Izvršni direktor banke JPMorgan Jamie Dimon je prije mjesec dana bitcoin nazvao „prevarom“ i da može biti koristan kriminalcima. On je u međuvremenu ipak malo ublažio stav.

„Ne bih stavio bitcoin u kategoriju važnih stvari u svijetu, ali o njemu neću više govoriti“, rekao je jučer Dimon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:34