Nova pravila za državne kompanije

BITKA LONDONA I NEW YORKA ZA NAJVEĆU KOTACIJU NA SVIJETU Britanski regulator tržišta olakšava pravila za izlazak saudijskog naftaškog diva na burzu

 Toby Melville / REUTERS

Britanski financijski regulator olakšat će državnim kompanijama da izlistaju svoje dionice na Londonskoj burzi, objavio je danas Financial Times.

Očekuje se da bi to moglo ohrabriti saudijskog giganta, naftašku kompaniju Aramco, da za svoju inicijalnu javnu ponudu 5% dionica izabere London, a taj potez planira za otprilike godinu dana. Aramco je najveći svjetski proizvođač nafte i jasno je da bi njegov IPO bio značajan za londonsko tržište. U konkurenciji za najveću kotaciju na svijetu (radi se o valuaciji od oko 2 tisuće milijardi dolara) je, naravno, i New York.

Za državne kompanije, za razliku od onih koje drže oligarsi ili druge private kompanije, bit će napravljena nova kategorija pravila u sklopu ‘premium’ seta nužnih uvjeta za izlistavanje.

Promjene o kojima piše FT dio su šireg plana reforme tržišta dionica i duga koju će regulator provesti kako bi Britanija ostala atraktivna za biznise i nakon Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:06