Anketa HGK

Čak 83% gospodarstvenika poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom, a najveći problem - pravna nesigurnost

Uteg poslovanju su, kaže Burilović, učestale promjene zakona, nejednako tumačenje propisa i kažnjavanje obveznika zbog manjih grešaka
Skup u Hrvatskoj gospodarskoj komori
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Čak 83 posto gospodarstvenika smatra poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj nepoticajnom za poslovanje i ulaganje, a najveći napredak u poslovnoj klimi osjeti se u područjima poreznih obveza i tržišta rada, naglasio je jučer Želimir Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove i EU, na zagrebačkoj konferenciji “Hrvatska - zemlja poželjna za poslovanje?” u organizaciji HGK.

Na skupu je predstavljena analiza HGK o preprekama u poslovanju i prijedlozima za poboljšanje poslovne klime. U toj se anketi, naime, čak 57 posto ispitanika izjasnilo da nije došlo do napretka u poslovnoj klimi od 2015. do prošle godine. Međutim, područja u kojima se bilježi napredak ocijenjena su niskim ocjenama.

Prema toj anketi, gospodarstvenici za ovu godinu kao najveći problem vide pravnu nesigurnost, zatim administrativne troškove, sporo pravosuđe i neučinkovitu javnu upravu.

- Svaki zakon mora biti testiran u gospodarstvu, usklađivanje sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada mora biti imperativ, a e-poslovanje i e-uprava pravilo - objasnio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Glavni uteg poslovanju su, kaže Burilović, učestale promjene zakona, nejednako tumačenje poreznih propisa, kažnjavanje poreznih obveznika zbog manjih nepravilnosti, ali i brojne i suvišne administrativne procedure, koje samo gomilaju dodatne troškove.

Na toj je konferenciji održana i panel-rasprava u prepunoj dvorani gospodarstvenika iz Hrvatske i Njemačke, predstavnika sindikata te međunarodnih organizacija. U raspravi je bilo riječi o korištenju sredstava fondova EU u svrhu poboljšanja poslovanja malog i srednjeg poduzetništva, o poslovnoj klimi u Hrvatskoj te utjecaju porezne reforme.

Tom je prilikom Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknula da je cilj Nacionalnog plana reformi, između ostalog, i objedinjavanje inspektorskih službi radi manjeg pritiska poreznih inspektora na poduzetnike.

- Ministarstvo radi napore da se pojednostavi poslovanje u Hrvatskoj kako bi se umanjili troškovi poslovanja - dodala je Mikuš Žigman.

Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave i pomoćnik ministra financija, dodao je kako je poreznom reformom oslobođeno dvije milijarde kuna za olakšavanje poslovanja te kako Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima.

S druge strane, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, napomenuo je kako je Hrvatska među najlošijim zemljama EU po povlačenju novca iz fondova.

- Ugovorili smo 12 posto, a isplatili smo oko 3,5 posto sredstava - izjavio je Jelić.

Unatoč problemima koji još postoje, optimizma za bolje poslovanje ove godine ipak ima. Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, smatra da sve kreće u pozitivnom smjeru, ali da je potrebno i dalje raditi na reformama.

- Ovaj put htjeli bismo da se to što smo čuli i realizira. Krenuli smo dobrim tragom poreznom reformom i tako trebamo nastaviti - istaknuo je Fogec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:42