U minusu

Cijene Agrokorovih korporativnih obveznica na međunarodnom tržištu i danas nastavile padati

I tzv. PIK obveznice na Londonskoj burzi koja dospijeva 2018. i za koju je Ivica Todorić založio 95% dionica Agrokora, također je u padu te je danas dospjela na razinu od samo 18,5 posto nominale
 Ivan Klindić / HANZA MEDIA

Cijene korporativnih Agrokorovih obveznica nastavile su u i u utorak sa padom na Berlinskoj burzi, pa su oko 15.30 sati bile u minusu od 1,65 posto do minus 7,14 posto.

Pritom je tržišna cijena obveznice sa dospijećem u 2020. godini i fiksnom kamatom od 8,87 posto pala za 4,19 posto i spustila se na razinu od 55,95 "poena", dok je u prvom mjesecu ove godine cijena iznosila 100 "poena". Dakle, u tom periodu je cijena te obveznice pala za preko 40 posto.

Jednako tako je obveznica istog dospijeća s kamatom od 9,12 posto pala za 7,14 posto, do iznosa od 56,92, a u siječnju je bila na razini od 105 "bodova".

Konačno, cijena obveznice s dospijećem u 2019. je pala za 1,65 posto, a u siječnju je također bila na razini od 105 "bodova".

Cijena obveznice (čija nominala iznosi 100) i prinos na obveznicu su u obrnuto-proporcionalnom odnosu, jer što je manja cijena veći je očekivani prinos (zarada) na obveznicu, naravno ako izdavatelj obveznice plati pripadajuće kamate i glavnicu.

Kada cijena obveznice ovako snažno pada to znači da oni investitori koji prodaju obveznice smatraju da izdavatelj obveznice (u ovom slučaju Agrokor) neće uspjeti podmiriti dio svojih obveza prema kupcima obveznice, dok se oni koji kupuju obveznice s tako malim cijenama klade na to da će taj "otpis" biti ipak nešto manji i da će uspjeti zaraditi ako obveznicu zadrže dio dospijeća. Ili, pak, smatraju kako će se trend obrnuti i da će cijena obveznice početi rasti i da mogu zaraditi na razlici u cijeni prilikom preprodaje obveznice.

I cijena tzv. PIK obveznice na Londonskoj burzi koja dospijeva 2018. i za koju je Ivica Todorić založio 95% dionica Agrokora, također je bila u padu u zadnje vrijeme te je danas dospjela na razinu od samo 18,5 posto nominale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:57