OČEKIVANA KOREKCIJA

Crobex u minusu: Ulagači se rješavaju dionica HT-a

Sukladno očekivanjima, HT je već po otvaranju potonuo duboko na negativan teritorij, povukavši za sobom i CROBEX.
 Goran Mehkek/CROPIX

O ex-dividend datumu za dionice HT-a smo tijekom proteklih mjeseci pisali u nekoliko navrata, a danas tek možemo evidentirati promjene koje su, sasvim u skladu s konvencionalnom logikom, doista i uslijedile.

Vidljivo je to bilo već uoči početka trgovine, u pre-trading periodu, kada brokeri unose svježe naloge za kupnju i prodaju, jer ex-dividend datum, odnosno, trenutak kada najavljena (i po svim mjerilima vrlo izdašna) dividenda prestaje biti bitnom referencom u valuaciji dionica, iznjedrio je zamjetnu korekciju cijene.

To, naravno, nije nikakav signal za paniku, već aktualan razvoj događaja valja promatrati u kontekstu uvriježenih mehanizama koji vladaju na tržištu kapitala, te je naoko drastičan pad jednostavan produkt činjenice da investitori koji danas kupe dotične dionice nemaju pravo na dividendu.

Pola sata prije početka trgovine kupcima najprihvatljiviji nalog za prodaju bio je postavljen prilično nisko, čak na 290 kuna, čime je u potpunosti anuliran cjelokupan iznos predložene dividende (34,05 kuna po dionici), i tome još dodan diskont od nekoliko kuna. U početku je deset 'najpovoljnijih' ponuda za prodaju obuhvaćalo količinu od otprilike dvije tisuće dionica, no ta je količina postupno rasla, dok se paralelno smanjivala i razlika u cijeni između pojedinih naloga.

Međutim, svega nekoliko minuta pred sam početak trgovine, najniža ponuda za prodaju za trenutak je fiksirana još niže, na 283 kune, a popis Top 10 naloga za prodaju zaključen je cijenom od otprilike 292,5 kuna, podrazumijevajući količinu od oko 6.000 dionica, koja predstavlja osminu ukupnog obujma trgovine evidentiranog krajem prošlog tjedna.

Ovo potonje ne sluti baš na dobro, jer se isplatom dividende zapravo ništa fundamentalno ne mijenja, osim što dionice ostaju bez potpore te iste dividende. Kvantifikaciju dotične teze najlakše je izraziti oduzimanjem već spomenutog iznosa dividende od zaključne (ili prosječne) cijene protekloga tjedna, čime dolazimo do brojke od 292 (i nešto sitno) kune. Upravo se u tim okvirima cijena dionica kretala u prvih nekoliko minuta trgovine, no zato je nemoguće ne zamijetiti iznimno velik obujam trgovine kojim je samo u prve tri minute realizirano naloga u vrijednosti čak 12 milijuna kuna, dok je volumen (broj dionica) bio gotovo jednak epilogu cjelodnevne trgovine u petak.

Stvari su se potom ipak donekle izmijenile, kao, uostalom, i u protekle dvije godine, kada cijena dionica ipak nije doživjela korekciju u visini punog iznosa dividende. U ovom slučaju, gornja granica fluktuacijskog raspona postavljena je na 299 kuna.

Posve očekivano, tragom pada prosječne cijene HT-a od čak 9%, CROBEX je odmah potonuo duboko na negativan teritorij, bilježeći minus od 1,6%, i tek treba vidjeti u kojem će smjeru otići za domaće tržište kapitala podeblja količina svježeg, netom oslobođenog kapitala. Jer dok je HT već u samom startu dao naslutiti novi rekord u kategoriji ostvarenog prometa, ostala su izdanja skupljala mrvice (u najbolje slučaju od po nekoliko stotina tisuća kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:47