TRGOVANJe na burzi u šest mjeseci

Dionicom Leda najviše se trgovalo i potonula je najdublje, Jamnica ispala s liste top 10

 
 Nenad Dugi / Hanza Media

Zagrebačka burza je objavila pregled trgovanja u prvih šest mjeseci ove godine, koje je obilježio veliki pad vrijednosti dionica iz sastava koncerna Agrokor. Godina je, doduše, krenula optimistično. Dionički indeks Crobex je dosegnuo 2.254,86 bodova krajem veljače na Zagrebačkoj burzi, odnosno najvišu razinu u zadnjih šest godina. I onda je u ožujku krenula kriza u Agrokoru. Ulagači su pohrlili prodati dionice iz koncerna koje kotiraju na burzi.

Na tržištu je zavladala panika. Krenuo je potop cijena na Zagrebačkoj burzi i rasprodaja Leda, Jamnice i drugih Agrokorovih izdanja. Naime, njihove cijene su se više nego prepolovile. Cijena dionice Leda je potonula nevjerojatnih 67,7 posto u prvih šest mjeseci (tom se dionicom i najviše trgovalo) , a Belja za 65 posto. Vrijednost dionice Jamnice, Vupika i Zvijezde strmoglavila se za oko 60 posto. Ipak, cijena dionice Tiska je pala za 9,7 posto, najmanje od Agrokorovih tvrtki koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Tržišna vrijednost Jamnice je u veljači bila 3,6 milijarde kuna i među deset najvećih na burzi. Međutim, već idući mjesec ispada iz deset najvećih.

Kako se kriza u Agrokoru zahuktala krajem ožujka, ne čudi da se taj mjesec i najviše trgovalo dionicama – skoro 600 milijuna kuna. U travnju je također bio veliki promet od 435 milijuna kuna. Međutim, u svibnju su investitori predahnuli pa je trgovanje bilo mirnije, što se nastavilo i u lipnju.

U prvoj polovici godine promet dionicama, izuzevši velike blok transakcije, skočio je 56 posto u odnosu na drugu polovicu prošle godine. Dionički indeks Crobex pao je na 1865 boda za 6,5 posto, što je blago s obzirom na kaos koji je nastao nakon što je kriza u Agrokoru dobila maha. Daleko najveći pad imao je indeks koji uključuje dionice za proizvodnju i preradu hrane CROBEXnutris, za 43,9 posto. Najveći uzlet, pak, imao je indeks građevinskih dionica CROBEXkonstrukt za 73,4 posto, predvođen rastom cijena dionica Ingre i Dalekovoda za više od 58 posto.

Promet obveznicama unutar knjige ponuda povećao se za 4,1 posto. Vrijednost obvezničkog indeksa Crobis blago je porasla za 0,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58