Ivica Brkljača, Arhivanalitika:

DOBA JE NISKIH KAMATA I INFLACIJE, ŠTO RADE ONI S DEBELIM RAČUNIMA U BANKAMA? Tu više ne zarađuju, ali još čekaju jer je Agrokor potopio dionice

Ilustracija, novac
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

“Da nije bilo krize u Agrokoru i njenog utjecaja na neke likvidne dionice na Zagrebačkoj burzi, čime je prekinut višemjesečni porast prometa i cijena dionica, moguće je da bismo već ove godine svjedočili pojavi znatnije orijentacije štediša ka rizičnim ulaganjima”, piše ekonomist Ivica Brkljača u najnovijem tekstu objavljenom na stranici Arhivanalitike, jer su prošla vremena kad su štediše mogli stavljati novac u banku i samo gledati kako njegova realna vrijednost stalno raste.

Od početka ove godine kamatne stope na depozite dodatno su pale i na povijesnim su minimumima, a istodobno se pojavila inflacija, napominje Brkljača, potrošačke cijene rastu, a kako su prosječne kamatne stope na štednju niže od toga, štediše su suočene s negativnim realnim kamatnim stopama.

Stoga si je autor postavio pitanje - kako će snažan pad kamatnih stopa i negativni realni prinosi utjecati na ponašanje štediša?

Očito će, pokazuje njegova analiza, morati baciti pogled dalje od banaka.

“Vrlo niske kamatne stope i povratak inflacije će očuvanje vrijednosti štednje, a kamoli njeno uvećanje, činiti zahtjevnim zadatkom. Ostvarivanje zadovoljavajućih pozitivnih realnih prinosa bit će nemoguće bez preuzimanja nešto većeg rizika”, piše Brkljača.

Smatra da bi prelijevanjem samo manjeg dijela depozita u neke druge oblike štednje - dionice ili investicijske fondove, “efekt na rast cijena tih klasa imovine mogao biti snažan zbog njihove veličine i relativne nerazvijenosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:16