Zaštita potrošača

Europska komisija za ispitivanje hrane i prikupljanje dokaza o dvostrukoj kvaliteti dodijelila 2 milijuna eura

 REUTERS

Europska komisija je danas objavila skup smjernica za primjenu propisa EU-a o hrani i pravima potrošača na proizvode dvojne kvalitete, kako je predsjednik Jean-Claude Juncker najavio u ovogodišnjem govoru o stanju Unije.

Te će smjernice, najavljuju, pomoći nacionalnim tijelima da odrede krši li neko poduzeće propise EU-a pri prodaji proizvoda dvojne kvalitete u različitim zemljama.

Radi se o inicijativi koju je, među ostalima, u Europskom parlamentu podržala europarlamentarka Biljana Borzan, nakon čijeg je istraživanja proizvođač dječje hrane Hipp objavio da će na hrvatsko tržište ubuduće plasirati identične proizvode kao u Njemačkoj.

Juncker je, podsjećamo, u govoru o stanju Unije rekao da ne može prihvatiti da se "ljudima u nekim dijelovima Europe prodaju prehrambeni proizvodi niže kvalitete nego u drugim zemljama, iako su ambalaža i robna marka isti. Sada moramo nacionalnim tijelima dodijeliti veće ovlasti kako bi se posvuda iskorijenile nezakonite prakse."

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je pak: Prodaja dvaju različitih proizvoda u ambalaži iste robne marke zavaravajuća je i nepoštena prema potrošačima. To je pitanje jasan primjer da prekogranične probleme možemo riješiti samo suradnjom na razini EU-a. Države članice predugo nisu mogle same pronaći dobro rješenje tog problema. Namjeravam prekinuti tu praksu, zabranjenu pravom EU-a, i osigurati da se prema svim potrošačima postupa jednako."

Komisija također radi na metodologiji za poboljšanje usporednih ispitivanja prehrambenih proizvoda kako bi države članice imale čvrstu zajedničku znanstvenu osnovu za rasprave o tom pitanju, objavili su danas. Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) stavila je na raspolaganje milijun eura za razvoj te metodologije. Osim toga, državama članicama osigurala je milijun eura za financiranje studija ili mjera provedbe, čime financira daljnji rad na prikupljanju dokaza i provedbi.

Komisija će 13. listopada u Bratislavi sudjelovati na sastanku na vrhu o zaštiti potrošača, na kojem će se okupiti predstavnici ministarstava kako bi raspravljali o temi dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda, a koji organiziraju slovačka i češka vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:19