Porezne oaze

Europski parlament pokrenuo istragu o offshore kompanijama otkrivenim u tzv. Panama Papers

Tabla s imenom odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca u Panama Cityju
 Carlos Jasso / REUTERS

Europski parlament je pokrenuo istragu vezanu uz podatke otkrivene u travnju ove godine u sklopu 'Panama Papers' (panamski dokumenti), objavljeno je u utorak.

U pitanju je 11,5 milijuna povjerljivih dokumenata s detaljnim informacijama o više od 214 tisuća offshore kompanija na popisu panamske odvjetničke kuće Mossack Fonseca, uključujući i identitete dioničara i direktora kompanija. Bilo ih je i iz Hrvatske.

Dokumente je otkrio i objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ, International Consortium for Investigative Journalism), organizacija koja je postala poznata zbog otkrića korporativnih poreznih prijevara, skandala koji je nazvan LuxLeaks. Tada je osnovan poseban odbor Europskog parlamenta o poreznim pravilima, a rezultat je bio lista pravnih preporuka za poštenije i transparentnije porezne politike u Europskoj uniji.

Kako je višekratno isticano u vrijeme objave Panama Papers, postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje offshore kompanija i zaklada te ICIJ nije ustvrdio da su „osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi povezani s ilegalnim aktivnostima ili da su prekršili zakon na bilo koji način“, ali to ipak treba istražiti.

Mossack Fonseca je odvjetnička kompanija iz Paname koja se bavi osnivanjem kompanija u poreznim oazama poput Britanskih Djevičanskih otoka. Tvrtka vodi kompanije za godišnju naknadu, a bavi se i upravljanjem imovinom. Među ljudima koji su koristili offshore kompanije je bilo 12 tada aktualnih čelnika država, 143 političara, njihove obitelji i bliski suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17