Trgovinska politika

EUROPSKI STRUČNJACI: Trumpov protekcionizam može imati posve suprotne učinke od onih koji Bijela kuća želi, i dodatno povećati trgovinski deficit

Donald Trump
 Kevin Lamarque / REUTERS

Protekcionistička trgovinska politika mogla bi povećati, prije nego smanjiti trgovinski deficit zemlje koja je odluči provoditi, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Želeći smanjili veliki trgovinski deficit, kabinet novog američkog predsjednika Donalda Trumpa predložio je niz protekcionističkih mjera, poput novih uvoznih carina.

Bijela kuća također želi preispitati odnose s pojedinim trgovinskim partnerima, uključujući ključne - Njemačku i Kinu, koje više izvoze u SAD no što iz te zemlje uvoze.

SAD se već povukao iz trgovinskog sporazuma sa zemljama u pacifičkoj regiji, a zatražio je i analizu Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Na sastanku G20 prošlog vikenda Amerika nije željela potvrditi načelo otvorene i slobodne trgovine, potpirivši bojazni da će globalna trgovina pretrpjeti ozbiljan udarac.

Autori ECB-ove analize, objavljene u redovnom ekonomskom biltenu, smatraju da aktualno stanje traži suprotan pristup.

Tvrde tako da liberalizacija globalne trgovine i uvoz jeftinijih intermedijarnih proizvoda poboljšavaju konkurentnost i pomažu kompanijama da zadrže prednost u odnosu na međunarodnu konkurenciju. Također podižu izvoz matične zemlje, podsjećaju u ECB-u.

"Usvajanje mjera koje podupiru inovacije i smanjuju protekcionističke barijere moglo bi poboljšati konkurentnost", stoji u ECB-ovu dokumentu. "Multilateralne inicijative usmjerene na liberalizaciju trgovine i financija mogle bi također smanjiti vanjske neravnoteže određenog gospodarstva", dodaju autori.

U istraživanju se također posredno odbacuje tvrdnja američkog kabineta da se zemlje s velikim viškovima u bilanci plaćanja možda služe nepoštenim trgovinskim praksama.

Autori tvrde da će zemlje zapravo smatrati svoju prednost u odnosu na konkurenciju privremenom i postupati oprezno, jer će očekivati da će drugi liberalizirati trgovinu kako bi bili efikasniji i kako bi ponovo postali konkurentni.

"Stoga, da bi se s vremenom uspostavila ravnoteža potrošnji, dio povećanog prihoda u domaćoj ekonomiji stavljat će se na stranu, što će pak poboljšati stanje u bilanci plaćanja", objašnjavaju u ECB-u.

Ako određena zemlja smatra da je trajno osigurala prednost u odnosu na konkurenciju, bilanca plaćanja vjerojatno će se pogoršati jer će potrošnja i uvoz rasti kako bi se približili prihodima, napominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:47