TURISTIČKI SAJAM

Gari Cappelli: Iz Rusije ove godine moguć porast turističkog prometa oko 10 posto

 Darko Tomaš / CROPIX

Ruski turisti i turistički partneri pojačano se zanimaju za Hrvatsku te rezerviraju odmore ranije i više nego prijašnjih godina, a najave govore da je ove godine s tog tržišta moguć porast turističkog prometa od oko 10 posto, poručio je u srijedu iz Moskve ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar Cappelli od početka ovog tjedna sa suradnicima boravi u Moskvi u povodu najvećeg međunarodnog turističkog sajma u Rusiji MITT, na kojemu se od 14. do 16. ožujka među više od dvije tisuće izlagača iz 200 zemalja predstavlja i Hrvatska sa svojom turističkom ponudom.

Nakon dvodnevnog posjeta sajmu te razgovora s najvažnijim touroperatorima i predstavnicima ruskih turističkih institucija, Cappelli je istaknuo da je trenutni buking u Rusiji jako dobar s porastom od oko 20 posto te da bi u konačnici turistički promet s tog tržišta mogao porasti oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Lani je Hrvatsku posjetilo gotovo 120 tisuća ruskih turista, ili 7 posto više nego 2015. godine, a ostvarili su 879,1 tisuću noćenja.

"Ako se nastave dobri trendovi s tog tržišta i pojačamo suradnju s partnerima, a svi razgovori koje smo vodili u Moskvi išli su k tome, oko 200 tisuća dolazaka ruskih turista u Hrvatskoj, koliko ih je bilo prije ulaska Hrvatske u EU i prije krize u Rusiji, opet bi mogli imati oko 2020. godine", poručio je Cappelli u telefonskom razgovoru za Hinu.

Hrvatski je ministar turizma u Moskvi razgovarao i s predsjednikom odbora za tjelesnu kulturu, sport, turizam i pitanja mladih u ruskoj Dumi Mikhailom Vladimirovichem Degtyarevim, dok je s predstavnicima ruskog udruženja turističkih agencija i touroperatora-ATOR, u čijem su članstvu svi najvažniji ruski touroperatori (TUI Rusija, Coral, Paks, Ruski Express i drugi), razgovarao o mogućnostima udruženog oglašavanja s hrvatskom stranom, kao i o tomu što bi se u modelima tog oglašavanja moglo popraviti za kvalitetniju i jaču suradnju.

Iduće godine u Moskvi dani hrvatske gastronomije, kulture i turizma

U razgovoru s ruskom državnom tajnicom za kulturu i turizam Allom Manilovom naznačena je, otkriva Cappelli, obostrana želja za jačanjem suradnje kroz segment kulturnog turizma, ali i kroz jaču promociju hrvatskog turizma u Rusiji već iduće godine u sklopu dana hrvatske gastronomije, kulture i turizma u Moskvi. Pritom bi se iskoristila i činjenica da je Rusija domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2018., pogotovo ako se hrvatska reprezentacija plasira na to prvenstvo.

"Ruse dosta zanima i zdravstveni turizam oko čega sam im najavio izmjene neki zakonskih propisa iz zdravstva do kraja ove godine pa bi se na MITT-u iduće godine mogli jače predstaviti i s tom ponudom, za čiju su promociju ruski turistički dužnosnici ponudili i pomoć", kazao je Capppelli.

Iznoseći ostale trendove s turističkog tržišta Rusije, naglasio je da se općenito ove godine bolje i više nego lani bukiraju putovanja i odmori u gotovo sve destinacije na Mediteranu, iako se očekuje da će oko 50 posto ruskih turista koji putuju u inozemstvo ići u Tursku, koja im je zanimljiva zbog lakšeg viznog režima i cijena, dok će se ostalih 50 posto rasporediti po drugim destinacijama svijeta.

"Situacija u ruskom gospodarstvu i društvu povoljnija je nego prijašnjih godina, raste proizvodnja, pa i standard, i može se reći da su na neki način izašli iz krize, što utječe i na porast zanimanja za putovanjima i daleko veći buking u ovo vrijeme nego prije", kazao je Cappelli, dodajući da se Rusi zanimaju i za investicije u hrvatski turizam i gospodarstvo u cjelini te bi se u travnju i svibnju trebali održati sastanci mješovitih grupa oko toga.

Sastanak mješovite hrvatsko-ruske skupine za turizam trebao bi se održati u svibnju u Hrvatskoj te će se tada razgovarati i o konkretnim poslovima, pogotovo što će se na sastanak pozvati i ruski touroperatori kako bi razgovarali s hrvatskim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37