RAČUNICA BANSKIH DVORA

Hladan tuš: Vlada smanjuje prognoze rasta BDP-a sa 0,8 na 0,2 posto!

U Vladi još uvijek vjeruju da je rast moguć, makar na razini statističke pogreške
 Davor Pongračić / CROPIX

Nakon što su to već učinili svi domaći i strani ekonomisti, i Vlada bi konačno sljedećeg tjedna trebala znatno umanjiti svoju prognozu rasta hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini.

Vujčić: Hrvatska tone dublje u recesiju, sljedeće godine bit će još više nezaposlenih!

Kako doznajemo iz Vladinih krugova, u Banskim dvorima više ne očekuju da će rast u 2012. iznositi 0,8 posto, kako je to bilo planirano početkom godine, već da će biti znatno manji. S konkretnom brojkom još ne izlaze, uz obrazloženje da se računice još rade, ali, prema neslužbenim informacijama, najizglednija varijanta je rezanje stope rasta na 0,2 posto.

Uostalom, i sam je ministar financija Slavko Linić priznao da očekivati rast od 0,8 posto više nije u igri. Konačne prognoze za ovu godinu bit će poznate sljedećeg tjedna, kada bi Vlada trebala usvojiti i u Bruxelles uputiti nove fiskalne smjernice.

- Rast gospodarstva bit će nešto manji nego što smo ranije očekivali, no još je rano reći koliko će iznositi. Za to će trebati pričekati bar neke pokazatelje za drugo tromjesečje ove godine - kazao nam je izvor iz Vladinih krugova.

- Vjerojatno ćemo ići na stopu rasta od 0,2 posto ili blizu toga - nešto je konkretniji drugi sugovornik iz Vladinih redova. U Banskim dvorima očito i dalje vjeruju da će Hrvatska 2012. zaključiti s rastom gospodarstva, makar on bio i na razini statističke greške. Najviše očekuju od pokretanja bar dijela investicijskih projekata, od kojih, kažu, ne odustaju. Ipak, upozoravaju na loša kretanja u gospodarstvu zone eura s kojom je Hrvatska jako vezana.

- Puno će toga ovisiti o kretanjima u okruženju, na koja mi ne možemo utjecati, ali koja na nas itekako utječu. Pogledajte samo Italiju i Sloveniju - poručuje jedan naš sugovornik.

No, ponovno Vladino okretanje glave od realnosti u političkim i ekonomskim krugovima objašnjavaju drugačije. Prije svega, tvrde ekonomisti, radi se o psihološkim razlozima jer bi priznanje da je stanje u gospodarstvu znatno gore nego što se očekivalo dodatno ubilo ionako srezanu potrošnju građana.

Nadalje, Vlada ne želi ići defetistički ni prema ulagačima, pa im revidiranom stopom rasta gospodarstva, koja bi ipak ostala u pozitivnoj zoni, želi poslati poruku da je svjesna realnosti, ali da stvari ipak nisu tako crne. Unatoč tome, neovisni ekonomisti ostaju čvrsti u svojim prognozama da će BDP u ovoj godini potonuti između jedan i dva posto, pa Vladini pokušaji širenja optimizma o kakvoj-takvoj pozitivnoj stopi rasta baš i ne djeluju uvjerljivo, osobito ako se u obzir uzmu posljednji ekonomski pokazatelji.

Vjetar u jedra crnim prognozama dala je i HNB, koja je u lipanjskom Biltenu upozorila da će gospodarstvo ove godine pasti za 1,6 posto. Istu je prognozu središnja banka ponovila i u danas objavljenoj Financijskoj stabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:26