Dan nakon revizije

INVESTITORI NA ZAGREBAČKOJ BURZI NISU NI TREPNULI Sad se čekaju izvještaji Agrokorovih kompanija o poslovanju u prvih šest mjeseci

 Nenad Dugi / Hanza Media

Dan nakon što je Agrokor objavio revidirana financijska izvješća za 2015. i 2016. godinu za devet svojih najvećih tvrtki, investitori na Zagrebačkoj burzi gotovo da nisu ni trepnuli. Od vodećih dobavljača Agrokora, cijena dionice Podravke je porasla za dva posto na 293,95 kuna, a Kraša blago pala za 1,12 posto na 440 kuna.

Dionički indeks Crobex je blago porastao za 0,68 posto na 1813,27 bodova. Jučer je isti indeks bio skoro nepromijenjen. Tržište je u mirovanju dok ne stignu nove informacije o Agrokoru.

Sudeći prema današnjim najavama Jamnice, Belja, Žitnjaka, PIK-Vinkovovaca, kao i Vupika, Zvijezde i Leda, izvješća za prvo tromjesečje te prvu polovicu ove godine bit će objavljena najkasnije do 31. listopada.

Od ostalih tvrtki koje su najviše izložene Agrokoru, najviše je potonula cijena dionice tvrtke Granolio za 16,6 posto na 10 kuna. Vodeći domaći proizvođač pšeničnog brašna Granolio je u srpnju podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka. Granolio je od Agrokora prije par godina kupio mlinarski biznis i tako postao značajan igrač na tržištu pšenice i brašna.

S druge strane, značajan pomak na burzi imale su dionice tvrtki koje nisu direktno izložene Agrokoru. Najviše je skočila cijena dionice Prehrambeno industrijskog kombinata, i to za nevjerojatnih 16,14 posto na 78 kuna, a najviše je potonula cijena dionice Uljanika za 23,1 posto na 13,38 kuna.

Iako je investicijska javnost s nestrpljenjem iščekivala rezultate, čini se da je ipak prevladao oprez dok se ne dobije jasna slika o stanju u Agrokoru. Čak se ni financijski konzultanti nisu mogli usuglasiti je li korekcija izvješća manje lošija nego se očekivalo.

Ipak, dionicama Agrokorovih tvrtki koje su uvrštene za Zagrebačku burzu još uvijek se ne može trgovati. Tek nakon što se objave potpuna revizorska izvješća za cijeli koncern za prošlu godinu, kao i za prvu polovicu ove godine, ispunit će se jedan od preduvjeta da se dionicama tih kompanija nastavi trgovati na burzi. Investitori će, stoga, morati pričekati barem do studenog za obogaćenom ponudom dionica na burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:37