Ekonomski institut Zagreb

Istraživanje koje pokazuje zašto hrvatska ekonomija uvijek zaostaje

Maruška Vizek, EIZ
 Paun Paunović / CROPIX

Gotovo 80 posto hrvatskih tvrtki nisu ni izvoznici, ni uvoznici, već su okrenuti poslovanju isključivo na domaćem tržištu. Zapanjujući je to podatak iz nove analize o funkcioniranju tržišta u Hrvatskoj i proizvodnosti hrvatskih poduzeća, koju potpisuju stručnjaci zagrebačkog Ekonomskog instituta pod dirigentskom palicom Bruna Šrkinjarića, voditelja ovog sveobuhvatnog projekta.

Faktorska proizvodnost i produktivnost rada u Hrvatskoj zbog dugotrajne su recesije pale, što znači da hrvatsko gospodarstvo gubi komparativnu prednost u odnosu na zemlje u okruženju, glavni su zaključci istraživanja predstavljenog u utorak.

Sliku hrvatskog korporativnog sektora dodatno upotpunjuje podatak da gotovo 80 posto tvrtki spada u kategoriju mikropoduzeća, onih do 10 zaposlenih. Nadalje, Hrvatska u usporedbi s drugim novim članicama EU ima znatno slabiju dinamiku ulazaka novih tvrtki na tržište. S druge strane, kada je riječ o izlascima s tržišta, kod nas, upozorava Josip Tica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, vjerojatno dominiraju stečajevi, dok su u drugim zemljama za "smrt" tvrtki najzaslužnije akvizicije.

"Način na koji se kod nas koriste radna snaga i oprema uglavnom se nije promijenio već 30 ili 40 godina. Brzo smo se mijenjali, ali sve je ostalo isto, a to zabrinjava", prokomentirao je Tica rezultate istraživanja.

Istraživanje nadalje daje sken produktivnosti u hrvatskim tvrtkama. Prema tim nalazima, po produktivnosti prednjače velika poduzeća, kod srednjih je ona manje pala, a kod malih i mikropoduzeća se znatno smanjila. Gledano po vlasništvu, istakao je Škrinjarić, kod privatnih poduzeća je velika fluktuacija u proizvodnosti po godinama, te je proizvodnost rada u njima puno veća nego kod državnih tvrtki.

"Istraživanje zapravo pokazuje zašto naša ekonomija uvijek zaostaje", zaključila je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:53