SVEČANA CEREMONIJA

IZ LONDONA VIKTOR VRESNIK Atlantic grupa dobila kredit od 307 milijuna eura. Tedeschi: 'Mogao bih, kao Fidel Castro, govoriti satima...'

U sjedištu EBRD-a ceremonijalno zaključena transakcija 307 milijuna eura teškog kredita Atlantic Grupi
 Goran Sebelić/CROPIX

LONDON - Mogao bih, kao Fidel Castro, govoriti satima, rekao je danas u londonskom sjedištu Europske banke za obnovu i zazvoj (EBRD) Emil Tedeschi, najsretniji među hrvatskim dužnicima.

U danas svečanom londonskom ceremonijom zacementiranom velikom sindiciranom kreditu kojim je Atlantic grupa stekla 307 milijuna eura svježeg kapitala, EBRD je sudjelovao u organiziranju paketa od 232 milijuna, dok se za ostatak pobrinula Svjetska banka putem svojeg investicijskog ogranka IFC.

U EBRD-ovom sindikatu kreditora prvi puta se, uz redovne suradnika u projektima Unicredit i Raiffeisenbank, našla i Sberbank, najveća ruska banka kojoj je to prvi posao u regiji.

Suma Chakrabarti, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj bio je u skladu s trenutkom pun komplimenata za Atlantic grupu.

- Za nas je to sve u jednom, i odličan posao, ali i dobar signal da se u regiji uz sve političke zategnutosti događa i nešto što svi možemo smatrati pozitivnim, rekao je Chakrabarti. EBRD na Atlantic grupu u kojoj ima i vlasnički udio gleda i kao na odličan primjer dobre regionalne integracije.

- Impresionirani smo načinom upravljanja, pogotovo od trenutka akvizicije Droge Kolinske, rekao je Chakrabarti.

Emil Tedeschi, Atlanticov većinski dioničar i predsjednik Uprave grupe danas nije skrivao ponos time što je njegova grupa znala izbjeći kulturne, političke i ekonomske barijere u regiji.

- Preuzimanje Droge Kolinske o kojemu smo počeli razgovarati upravo na marginama EBRD-ove godišnje skupštine u Zagrebu 2010. bilo je najveća akvizicija u jugoistočnoj Europi i vrlo smo ponosni na rezultate koje danas postižemo, rekao je Tedeschi.

Organizacija velikog kredita Atlanticu bila je složeni proces koji se protegao na šest mjeseci. Njen uspješan završetak u koji su mnogi još donedavno sumnjali, prijelomni je trenutak za našu kompanij ali i za cijelu regiju. EBRD će nam pomoći u širenju ne samo u regiji nego i izvan nje.

Atlantic je danas regionalna kompanija s razvijenim lokalnim brendovima u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

- Sjedište nam je u Zagrebu i po tome smo hrvatska kompanija ali ne mašemo nacionalnim zastavama. Mi smo Atlantic grupa i za nas je biznis iznad politike. Pogledajte u regiju i vidjet ćete da danas još ima malo kompanija koje razmišljaju izvan lokalnih granica, rekao je danas Tedeschi bankarima i vodećim financijskim medijima.

Ovo čemu danas svjedočimo, odlična je vijest za kompaniju, za regiju u cjelini, ali najviše od svega za Hrvatsku i za image zamlje u globalnoj financijskoj zajednici, vrlo je zadovoljan bio Ivan Grdešić, novi hrvatski veleposlanik u Londonu.

U posljednjem redu velike konferencijske dvorane u kojoj inače zasjeda board EBRD-a, u prostoru namijenjenom za promatrače sjedio je danas i Tim Judah, jedan od vodećih autora londonskog tjednika the Economist i autor termina "jugosfera".

- Ne sviđa mi se kako se razvijaju političke prilike u regiji, mislim da posljednje izjave srbijanskog predsjednika politiku vode u smjeru koji je potpuno suprotan od željenog, rekao mi je kasnije. Atlanticov pothvat zato smatra izuzetno uzbudljivim.

- Izuzetno mi se važnim čini što sam danas ovdje za istim stolom uz bankare i predstavnike kompanije vidio i veleposlanike Hrvatske Srbije i Slovenije. Unatoč političkim zategnutostima oni su potpuno svjesni da rušenje nacionalnih i državnih granica i ozdravljenje regije danas treba prepustiti poslovnoj zajednici, rekao mi je Judah.

Podijelom poklona kreditorima uključenim u transakciju Tedeschi je današnji događaj pretvorio u jednu od najneformalinijih formalnih ceremonija u bankarsko korporacijskom svijetu kojoj sam svjedočio. Nimalo slučajno, u poklon paketu zajednički su se našli prvorazredno istarsko maslinovo ulje, vrhunsko slovensko vino i srbijanska šljivovica Žuta osa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:00