NERVOZA U EUROPI

Još ni Grčka nije spašena, a ljulja se i Portugal

Nervoza se proširila i na Portugal pa su državne obveznice te zemlje ulagači počeli tretirati kao sve rizičnije

ZAGREB - Neizvjesnost oko spašavanja Grčke od bankrota jučer je zaljuljala i Portugal, nakon što su kamate na državne obveznice koje izdaje Lisabon prešle granicu od pet posto.

Riječ je o granici, kako tvrde analitičari, nakon koje se počela dramatično pogoršavati i situacija u Grčkoj čije su kamate na desetogodišnje obveznice jučer prešle 9,5 posto.

- Objektivno, Portugal je u mnogo manje ozbiljnoj situaciji nego Grčka, ali to nije dovoljno da bude zaštićen od špekulacija. Ako špekulanti vjeruju da se zemlja neće moći nositi sa svojim problemima, onda bi se Portugal mogao naći u teškoj situaciji - izjavio je za AFP belgijski ekonomist Paul de Grauwe.

Program štednje

Portugalski proračunski deficit lani je iznosio 9,4 posto BDP-a, a grčki je bio 13,6 posto. Javni dug Portugala je 126 milijardi eura, odnosno 76,6 posto BDP-a, a grčki 273,4 milijarde eura, odnosno 115,1 posto BDP-a. Iako je portugalska vlada već predložila program štednje koji bi deficit ove godine smanjio na 8,3 posto BDP-a, a do 2013. na manje od tri posto, sada bi mogle biti nužne i dodatne mjere.

Da stvar bude gora, procjenjuje se da bi sljedeće na udaru uz Portugal mogle biti i Irska, Španjolska i Italija.

Dio nervoze na tržištima - cijene dionica na europskim burzama jučer su bile u padu, posebno dionice u financijskom sektoru - pripisivao se oprečnim informacijama o pomoći Grčkoj, koje već danima stižu iz Njemačke.

Obrana valute

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble upozorio je da pomoć Ateni - EU bi dala 30, a MMF između deset i 15 milijardi eura - mora biti finalizirana do 19. svibnja kada Grčkoj na naplatu dolazi 8,5 milijardi eura državnih obveznica. Ako Grčka ne uspije isplatiti taj dug, to će imati “nepredvidive posljedice koje moramo spriječiti ako je to moguće”, rekao je Schäuble. Njemačka bi pritom Grčkoj posudila 8,4 milijarde eura, a Schäuble je naglasio da je riječ o “obrani stabilnosti europske valute”.

No, Jürgen Koppelin iz njemačkih Slobodnih demokrata (CDU), manjeg partnera u njemačkoj vladajućoj koaliciji, poručio je da sudjelovanje Njemačke u spašavanju Grčke nije još sigurno.

- Možda ćemo morati reći ‘ne’ ako Grčka ne ispuni uvjete - rekao je Koppelin.

Za to vrijeme u Bruxellesu traju pregovori Grčke i Europske komisije, Europske središnje banke te Međunarodnoga monetarnog fonda o trogodišnjem planu fiskalnih rezova u Grčkoj kao uvjetu za hitnu pomoć toj prezaduženoj zemlji eurozone.

Radikalna promjena

- Detalji o tome kako će Grčka srezati svoj proračunski deficit trebali bi biti poznati uskoro - izjavio je šef opće uprave Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Marco Buti. Dodao je kako je riječ o vrlo ozbiljnom programu strukturnih promjena, koji bi trebao “promijeniti stvari na radikalan način”, a bit će poznat u idućih nekoliko dana. No, čak 70 posto grčkih građana uopće ne želi da vlada uzme novac od MMF-a.

Ranjivost Portugala

Grčke obveznice potonule su zbog neizvjesnosti kada će Europska Unija i MMF isporučiti obećani paket pomoći. Rastuća nervoza ulagača zahvatila je i Portugal, sljedeću zemlju eurozone za koju se vjeruje da joj ekonomija počiva na staklenim nogama. Premijer te zemlje Jóse Sócrates nastoji uvjeriti ulagače da će njegova zemlja izbjeći sudbinu Grčke, ali su ulagači vrlo skeptični zbog skromnog ekonomskog oporavka, velikoj ovisnosti o turizmu i industrijskim sektorima poput pluta. ( M. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:25